Hva er en kredittsjekk?

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Lån
 4. chevron_right
 5. Hva er en kredittsjekk?
sjekk av kreditt

Kredittsjekk er en prosess hvor banken kontroller privatøkonomien til privatpersoner eller bedrifter som søker om lån.

Det skjer oftest i sammenheng med:

 • Når en person eller bedriften har søkt om et lån eller kredittramme (kontokreditter).
 • Søknader om diverse abonnementer (f.eks til mobil, kabel-tv eller lignende).
 • Søknader om å kjøpe en vare på kreditt med avdragsbetaling.

Forutsetninger for å sjekke kredittverdighet

Banken må ha tillatelse fra den som skal kredittsjekkes. Som oftest er det noe som gis ved hjelp av BankID. Datatilsynet regulerer hvilke opplysninger som kan gis til den som utfører kredittsjekken.

Norsk lov krever også at du mottar et brev med de opplysningene som långiver henter inn. Det kalles for et gjenpartsbrev og inneholder bl.a informasjon om hvem som foretok kontrollen, samt hvilken kredittscore du har.

Hvilke opplysninger får banken ved en kredittsjekk?

Mye av informasjonen baserer seg på offentlige kilder. Det inkluderer f.eks skatteligningen din, hvor følgende punkter er av interesse:

 • Inntekten din.
 • Hva du betaler i skatt.
 • Hvilken skatteklasse du tilhører.
 • Hvor mye penger du har disponibelt hver måned etter skatt.
 • Eventuell formue (f.eks om du eier din egen bolig, fritidseiendom, bil eller annen type kjøretøy).
 • Gjeld som er registrert i gjeldsregisteret.
 • Tinglyst pant i eiendomsregisteret og Løsøreregisteret.
 • Hvorvidt du sitter med eierskap i firma eller har andre næringsinteresser.

Du aksepterer at banken kredittsjekker deg når du søker om et lån eller en kreditt.

Næringsinteresser og betalingsanmerkninger

Næringsinteresser i form av eierskap, styremedlemskap og lignende, oppgis også i en kredittsjekk.

Opplysningene fra kredittsjekken inkluderer også din folkeregistrerte adresse og hvorvidt du har inkassosaker som pågår. Søker du om lån vil banken være spesielt interessert i om du er registrert med betalingsanmerkninger.

Betalingsanmerkninger er normalt ensbetydende med at lån og kreditter ikke innvilges.

Gjeldsordninger kan også bli inkludert i en persons kredittopplysninger. Som med betalingsanmerkninger, skal disse slettes med en gang gjelden er oppgjort.

Har du verv i selskap og foreninger som sliter økonomisk, eller som har økonomiske forhold som gjør selskapet mindre kredittverdig? Det kan ha en negativ effekt på din kredittverdighet.

Du blir ikke kredittsjekket med mindre det foreligger en saklig grunn for det.

Hvem kan foreta en kredittsjekk?

Det må foreligge en saklig grunn til å gjennomføre en kredittsjekk, som igjen betyr at et “kredittelement” må være involvert. Derfor er det stort sett kun banker og selskap som selger abonnementsordninger som har lov til å utføre kredittsjekker.

For eksempel: Arbeidsgivere har ingen rett til å sjekke de ansattes privatøkonomi. Unntaket er de ansatte som søker om lån i bedriften.

Arbeidsgiver har ingen rett til å sjekke ansattes privatøkonomi med mindre du søker om lån i bedriften.

Sjekk din egen kredittverdighet

Du kan enkelt sjekke din egen kredittverdighet ved å søke på hjemmesidene til et kredittopplysningsbyrå. Vær forberedt på å betale et gebyr mellom 50 og 100 kroner for rapporten. Her ser du noen av de byråene som kan hjelpe deg:

Experian

Du kan kredittsjekke deg selv gratis hos Experian.

Experian er et av Norges kredittopplysningsbyrå som har konsesjon til å drive denne typen virksomhet. Du kan logge inn på selskapets sider via Minexperian.no.

Hos Experian finner du informasjon om:

 • Dine gjenpartsbrev.
 • Hvilke inkasso og betalingsanmerkninger de har registrert på navnet ditt.
 • Informasjon om kredittsperre (administrer din egen sperre ved behov).

Bisnode (Soliditet.no)

Log inn med BankID og se hvilke opplysninger som er registrert på ditt navn.

Bisnode er en annen aktør med lisens til å lagre kredittopplysninger på norske privatpersoner. Du kan besøke portalen via domenet soliditet.no.

På Soliditet kan du også bestille en egen kredittrapport som forteller deg mer om hvilken gjeld bankene har registrert på deg.

Besøk gjeldsregisteret

For de som skal søke om lån kan det være en god ide å kredittsjekke seg selv på forhånd. Det inkluderer en sjekk av hvilken gjeld bankene har registrert på navnet ditt.

Gjeldsregisteret har oversikt over alle kreditter og lån uten sikkerhet.

Norge har et eget gjeldsregister som gir deg tilgang til all gjeldsinformasjon om deg selv. Besøk siden via Gjeldsregisteret.com.

Alt du trenger for å logge deg inn er bankID. Her ser du informasjon om lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån, kredittkortbruk og andre typer usikret finansiering.

For mer informasjon om kredittsjekk og gjeld anbefaler vi deg å ta en tur innom denne nettsiden: Gjeld.org/kredittsjekk-deg-selv

En kredittsjekk skjer automatisk

Før ble kredittsjekker foretatt manuelt av en saksbehandler, men prosessen er i dag blitt automatisert. Det tar kun noen få minutter for bankene å hente ned en fullstendig rapport fra et av byråenes hjemmeside.

Bankene betaler for denne tjenesten, men du som forbruker vil aldri belastes.

Banker har ikke lov å ta seg betalt for å behandle en søknad om finansiering i Norge.

Hva betyr det for deg som kunde?

For deg som kunde betyr dette at alle søknader vil behandles betydelig raskere. Takket være det automatiserte systemet er det nå mulig å få svar på søknaden innen noen få minutters tid.

Merk: Kjapt svar på søknaden om lån er ikke det samme som at pengene utbetales kjapt.

Derfor må du oppdatere banken!

Om du nylig har fått lønnsøkning, eller fått andre inntekter bør du legge ved dokumentasjon på dette ved søknaden.

Har du nylig fått en lønnsøkning, betalt ned gjeld, fått hobbyinntekter, utleieinntekter eller lignende? Da kan det godt hende at dette ikke er registrert hos kredittopplysningsbyråene.

Høyere inntekt eller lavere gjeld vil kunne føre til bedre rentebetingelser. Det kan også være tungen på vektskålen når banken vurderer om de skal innvilge søknaden din om et nytt lån.

Derfor bør du alltid sørge for å ha dokumentasjonen klar og legge det ved i søknaden. Eventuelt kan du sende det til banken separat, samtidig som du opplyser om endringene i din personlige økonomi.

Målet er å oppnå så lave renter som mulig ved å vise banken at du utgjør en lavere risiko for at lånet ikke betales tilbake.

Du kan reservere deg mot kredittsjekk

Du kan be om frivillig sperre, som igjen betyr at det ikke lenger er mulig å hente ut kredittopplysninger på navnet ditt. En kredittsperre er gratis for deg som forbruker, og du kan legge den til på egenhånd hos enten Bisnode eller Experian.

Løsningen passer bra dersom du har blitt utsatt for ID-tyveri, der noen forsøker å ta opp lån eller annen kreditt i navnet ditt.

Etter du har satt opp kredittsperren vil du ikke kunne få innvilget nye lån hos norske banker, samtidig som du sperres ute fra å stifte abonnementer og lignende.

Meny