Tips før du tar opp lån uten sikkerhet

tips forbrukslån

Her har vi samlet flere viktige tips før du låner. Markedet for forbrukslån er preget av store prisforskjeller, og det gjelder å gjøre et grundig forarbeid før du godtar et tilbud.

Vi går blant annet gjennom:

  1. Forskjellen i bankenes rentenivå.
  2. Behovet for å sammenligne lån.
  3. En gjennomgang av fleksible lån.

1.Sjekk renten på lånet

Lånets rente er det viktigste punktet å fokusere på når du skal sammenligne forbrukslån. For det første bør du alltid forholde deg til lånets effektive rentenivå.

Den renten inkluderer både nominelle renter og lånets gebyrer omregnet til en prosentsats. Lånets effektive rente vil i tillegg påvirkes av nedbetalingstiden.

For det andre er det viktig å gjøre seg kjent med hvordan bankene markedsfører lån uten sikkerhet. I reklamesnuttene vil du ofte se et regneeksempel, slik som dette:

Eks. rente: 65 000 kr o/ 5 år, eff. rente 14,00%, Totale kostnader 89 093 kr.

Rentenivået du ender opp med kan være både høyere og lavere enn hva banken oppgir i sitt regneksempel. Dette er viktig å huske på når du søker om et lån uten sikkerhet.

Din økonomiske situasjon (f.eks din inntekt, gjeld og arbeidssituasjon) er blant de faktorene som bestemmer hvilken rente du blir tilbudt.

Anbefalt artikkel: Hold deg unna disse forbrukslånene.

Personer som skriver og taster på kalkulator.

Den endelige effektive renten på et forbrukslån fastsettes etter at banken har foretatt en kredittvurdering av deg.

 

2. Benytt en lånemegler – Spar tid og potensielt penger

Har du noengang hørt om såkalte «lånemeglere»? Disse selskapene har spesialisert seg på videreformidling av søknader for kredittkort, forbrukslån, billån og andre typer kreditt. Slike meglere gir deg et par fordeler, som er verdt å nevne;

Enklere søkeprosess: De som har søkt om lån tidligere, vet hvor vanskelig prosessen kan være. Du blir bedt om å oppgi informasjon om bosted, arbeidsgiver, utestående gjeld, sivilstatus og en rekke andre ting. Søknadene kan være på 5-6 sider, med liten skrift og kronglete regler. Velger du derimot å bruke lånemegler vil du slippe unna med én enkel søknad, som videreformidles til en lang rekke banker. Resultatet er at du sparer masse tid og energi.

Finn det beste tilbudet: Jo flere banker som mottar søknaden din, jo større er sjansen for å motta best mulig tilbud. Lånekostnadene kan variere kraftig fra bank til bank, og derfor lønner det seg å søke hos et høyest mulig antall. Det betyr igjen at lånemeglere øker sjansen din til å spare penger.

3. Styr unna kostbare lån med skjulte gebyr

Kostnadsforskjellene er ofte «himmel og hav» når det kommer til låneprodukter. Bankene spesialiserer seg innen forskjellige nisjer, der de med solid kreditthistorie belønnes i form av lavere rentekostnader. Hovedregelen er at du betaler mer penger, jo kortere nedbetalingstid og lavere lånesum det er snakk om. Såkalte «mikrolån» er kostnadsverstingene, der blant annet Ferratum Bank og Folkia er to gode eksempler. Her kan man fort ende opp med å betale en effektiv rente på nærmere 2 000%, som sprenger de vanlige marginene blant andre långivere.

Styr unna banker som krever urimelig høye gebyr for etablering og vedlikehold av låneavtale

 

En viktig kostnadsdriver er såkalte «etableringsgebyr». Utlåner krever en engangssum for å opprette låneavtalen, der det kan være snakk om alt fra et par hundrelapper til flere tusen kroner. De siste årene har norske myndigheter rettet kritikk mot norske banker, da de mener gebyrene ikke reflekterer de virkelige kostnadene, men heller benyttes som en melkeku. Av den grunn er det viktig å se på den «effektive renten» framfor den «nominelle», da førstnevnte inkluderer alle skjulte lånekostnader. Husk i tillegg å inkludere terminavgiften, som er et slags «vedlikeholdsgebyr». I skrivende stund har ikke norske banker lov til å kreve inn mer enn kr 50 per måned for å holde låneavtalen oppdatert

4. Planlegg hvor mye du kan betale

Renten på et forbrukslån kan variere fra 8 til 50 prosent, avhengig av hvilken bank det er snakk om.

Før du søker om finansiering er det viktig å gjøre noen forberedelser. På forsiden vår finner du en lånekalkulator som viser deg det omtrentlige beløpet du må betale hver måned.

Terminbeløpet inneholder lånets avdrag, renter og gebyr til vedlikehold (terminomkostninger).

Sammenlign tallet med hvor mye penger du har disponibelt på konto mot slutten av hver måned.

Velg kortest mulig nedbetalingstid for å spare på lånets rentekostnader. Det vil være til din fordel å kvitte deg med forbrukslånet så raskt som mulig.

Planlegg hvor mye du kan betale ned på lånet i måneden

Flere tips før du låner

  • Les alltid alle betingelser og vilkår nøye før du signerer avtalen.
  • Fokuser alltid på det effektive rentenivået.
  • Husk at du har angrerett på forbrukslån.
  • Regn ut hva totalprisen på lånet er. Legg inn en ekstra buffer i tilfelle renten skulle stige.
  • Kan du betale ned lånet tidligere enn avtalt? Det lønner seg alltid å slette gjelden så raskt som mulig.
  • Husk at du kan kreve et skattefradrag på 23 prosent av innbetalte renter og gebyrer.
Meny