Mikrolån

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Smålån
  4. chevron_right
  5. Mikrolån
minilån

Mikrolån betegnes ofte som et lån opptil 5 000 kroner. I teorien er det ingen forskjell å spore mellom mikrolån og vanlige forbrukslån, utenom selve beløpet. Begge er lån uten sikkerhet, og du benytter derfor pengene slik du selv ønsker.

I praksis finnes det derimot noen viktige forskjeller som alle burde kjenne til. Her undersøker vi de økonomiske vilkårene som følger med et mikrolån, og hvilke banker det lønner seg å velge.

Hvem tilbyr mikrolån?

Kun et mindre antall banker og finansselskap tilbyr mikrolån. Det inkluderer et fåtall forbruksbanker, ettersom de tilbyr lån fra og med 5 000 kroner.

Les også: Vår store oversikt over smålån.

Denne lånetypen har fått hard medfart i norsk media de siste årene, med kritikk rettet mot det høye rentenivået. Det gjelder i hovedsak aktørene Folkia og Ferratum Bank, som krever renter på flere tusen prosent for de minste lånene.

Grunnen til at disse lånene har en såpass høy rente kan du lese mer om i neste avsnitt.

Handlevogn med norsk 50 lapp. Illustrasjonsbilde.

Mikrolån kjennetegnes med å ha kort nedbetalingstid, statiske gebyrer og skyhøy effektiv rente.

Derfor har mikrolån høy rente

Mikrolån kjennetegnes ved å ha en kort nedbetalingstid, som ofte utgjør mellom 1 til 3 måneder. For lån med noe høyere lånesum kan du velge en avdragstid opp til 12 måneder.

Dette gir direkte utslag på det effektive rentenivået, som kalkuleres på bakgrunn av en 12 måneders nedbetalingsperiode.

Eksempel: Et mikrolån på 2 000 kroner med 15 prosent årlig rente, vil måtte justeres i henhold til nedbetalingstiden. Har lånet 3 måneders nedbetalingstid, vil rentenivået måtte multipliseres med 4 (12/4 = 3 måneder). Renten stiger derfor til 60 %, før vi har lagt til gebyrer.

Etablerings- og termingebyrer vil også heve den effektive renten på mikrolånet. Særlig etableringsgebyret kan utgjøre en stor del av den totale lånekostnaden.

Eksempel: Låner du 2 500 kroner med et etableringsgebyr på 350 kroner, vil gebyret alene utgjøre 14 % av lånebeløpet. Loven fastholder at banken må inkludere disse gebyrene i det effektive rentenivået.

Ikke gå i fellen

Bilde med kvinne som tenker over finansielle valg.

De høye kostnadene gjør at mikrolån er uegnet som en form for finansiering.

Mikrolån frarådes grunnet de høye kostnadene som følger med lånet.

Et lavt lånebeløp kan i mange tilfeller sies å kamuflere lånets reelle kostnader.

Rentenivåer på mange hundre prosent (om ikke tusenvis), kan likevel ikke forsvares fra et økonomisk ståsted.

Vurder heller om det finnes andre og rimeligere alternativer. Trenger du pengene for å betale en regning kan du kanskje hellere be om en utsettelse på denne, fremfor å ta opp et dyrt lån?

Har du likevel behov for å låne penger, anbefaler vi deg heller å søke om et billigere lån hos en av forbruksbankene. Blant disse er det særlig én som skiller seg ut.

 

Meny