Sammenlign og finn beste smålån uten sikkerhet

Velg lånebeløp: 123
Velg nedbetalingstid: 123
Månedsbeløp
Eff.Rente
Utbetaling
Alder

Dersom du trenger å låne kun en liten sum penger vil et smålån uten sikkerhet være et greit alternativ. Slike lån finner du i minst 25 nisjebanker, og mange sparebanker kan også være behjelpelige.

Her er noen momenter du bør ha i bakhodet før du sender inn lånesøknaden.

Hvorfor velge et smålån?

Smålån brukes ofte i tilfeller der uforutsette hendelser oppstår og man trenger en mindre sum penger raskt. Kanskje gikk ikke bilen igjennom EU-kontrollen og må repareres, eller tannlegeregningen ble dyrere enn forventet. Da har du mulighet til å betale regningen raskt og unngå at den blir sendt til inkasso.

Svar og utbetaling

Generelt går utbetaling av pengene raskt med smålån.

Vær oppmerksom på at “svar på dagen” ikke er ensbetydende med utbetaling på dagen.

Har du alle papirene klare og sørger for riktig utfylling får du svaret gjerne med en gang. Det er uforpliktende å søke om lån, så du må aktivt takke ja til tilbudet banken gir deg.

Etter innføringen av Gjeldsregisteret har det gitt bankene en bedre oversikt over søkerne, som gjør svaret kan komme raskere. Husk det alltid blir gjennomført en kredittsjekk av deg.

For at pengene skal utbetales samme dag som du søker må du begynne søknadsprosessen tidlig om morgenen og alt må være klart om formiddagen, for at pengene skal være på konto samme dag. Dette har rett og slett å gjøre med bankenes hovedavregningsystem, som har faste tidspunkt for overføring.

Kostnadene på et smålån

Definisjonen på et smålån er vanligvis at lånet er på under 50 000 kroner.

Alle banker som tilbyr forbrukslån uten sikkerhet, lar deg låne også små summer. De minste lånestørrelsene varierer vanligvis mellom 5 000 (for eksempel Bank Norwegian og Instabank) og 30 000 kroner (for eksempel IKANO Bank). De samme bankene har nominelle renter som ligger mellom cirka 6% og 20%.

Hvilke renter du får avhenger av kredittscoren din, og om du har en god betalingshistorikk eller ei. Anser banken at du er en sikker betaler, får du bedre rentetilbud enn ellers.

Små lånebeløp og gebyrer

De effektive rentene blir en del høyere på smålånene, fordi gebyrene fordeles på færre terminer, og de utgjør en større prosentandel sett i relasjon til rentekostnadene.

Likevel vil du i de fleste tilfeller komme rimeligere ut av det enn med kredittkortene. Det er også vanligvis rimeligere å låne av de største nisjebankene, enn fra banker som kun tilbyr de minste lånesummene.

Smålånene er nesten alltid billigere enn kredittkort ved lengre nedbetalingstid.

Finne smålån med lave renter

Når fokuset er å skaffe et lån billigst mulig, er det avgjørende å sørge for at du sammenligner mange tilbud. Variasjonen mellom bankene tilsier dette, og det er nesten umulig å finne det billigste lånet på første forsøk.

Bankene reklamerer som regel med den nominelle renten, men det er den effektive renten du må forholde deg til. Den effektive renten viser hvor mye lånet vil koste deg totalt.

Som en hovedregel bør du innhente tilbud fra så mange banker du kommer over.

Lånesøknadene må også være like for at sammenligningen skal bli reell (samme lånesum, og like lang nedbetalingstid).

For å få til dette må du enten ha oversikt over alle aktuelle banker. Alternativt kan du bruke en lånemegler som samarbeider med et høyt antall smålåntilbydere.

Pass deg for å ha flere minilån

Personer som har flere smålån bør vurdere å samle disse i en refinansiering, slik at rentene blir lavere, og gebyrene færre.

Å ha flere smålån på samme tid, betyr at du også betaler flere gebyrer. I tillegg er det vanligvis slik at rentene på små lånesummer er høyere enn på de større lånene.

Derfor lønner det seg nesten alltid å samle gjeld, i de tilfellene der du har gjeld på flere lån eller kreditter.

Om dette gjelder deg anbefaler vi at du vurderer å refinansiere gjelden. Samle alle lån og kreditter som er dyrere enn det nye lånet, og la banken innfri gjelden.

Dette gir deg som regel lavere kostnader, og bedre kontroll over økonomien.

Innføringen av gjeldsregisteret gjør at det er mulig å få et smålån på dagen.

Mer om noen aktører som tilbyr smålån

Klikklån

Et KlikkLån kan være på inntil 40 000 kroner, med maksimum 5 år nedbetalingstid.

Klikklån samarbeider med Thorn Norge, og tilbyr privatpersoner lån uten sikkerhet opptil 40 000 kroner. Minste lånesum er 5 000 kroner.

Du kan velge en nedbetalingstid fra 1 – 5 år, og smålånet har en effektiv rente mellom 13,00 og 27,06 prosent. Som vanlig settes den effektive renten individuelt, etter det har blitt foretatt en kredittsjekk av lånesøker.

Klikklån krever et etableringsgebyr på 695 kroner, og termingebyr på 45 kroner.

Banker med konkurransedyktige smålån

Her er noen eksempler på banker det kan lønne seg å sende søknaden til.

  • Santander Consumer Bank – smålån fra 10 000 kroner, og uten etableringsgebyr og terminomkostninger.
  • IKANO Bank – smålån fra 30 000 kroner.
  • OPP Finans – smålån fra 10 000 kroner.
  • Instabank – smålån fra 5 000 kroner.
  • BraBank – smålån fra 10 000 kroner.
  • Komplett Bank – smålån fra 10 000 kroner.

Ikke se deg blind på gebyrene

Husk at selv om en bank har ingen eller lavere gebyrer enn andre, bør du fortsatt skaffe deg sammenligningsgrunnlag. Et lån uten gebyrer er ikke alltid det billigste fordi rentene kan være høyere.

Sjekk hva totalkostnadene blir for hvert enkelt lånetilbud, så ser du hvilket som er det billigste.

Billigere å låne på boligen?

Det kan være fristende å utvide boliglånet for å skaffe tiltrengte midler.

For de som har bolig kan det være fristende å utvide boliglånet for å skaffe de tiltrengte midlene. Dette er imidlertid ikke alltid like enkelt, og heller ikke alltid det rimeligste alternativet.

For det første er det slettes ikke sikkert banken lar deg få utvide lånet. I praksis vil de normalt tilby deg et såkalt rammelån med sikkerhet i boligen, men disse krever at belåningsgraden din er lav, og ofte under 60% av boligens verdi.

For det andre kan du måtte betale en god del penger dersom banken krever nytt etableringsgebyr. Og for det tredje vil de lånte pengene forrente seg like lenge som den resterende nedbetalingstiden på boliglånet.

Til sammen kan disse kostnadene utgjøre mer enn det du må betale for et usikret smålån.

Hva med kredittkort?

Et kredittkort bør i utgangspunktet ikke brukes som en lånemulighet. Det er greit å bruke kortene som betalingsmiddel, fordi forbrukersikkerheten er bedre enn kontanter og bankkort, og fordi du kan få med en del fordeler.

Det er også greit å ”låne” fra kredittkortet dersom du vet helt sikkert at du kommer til å betale tilbake hele kreditten raskt.

Problemet er at dersom du lar rentene løpe lenge på kredittkortet, vil kostnadene bli mye høyere enn på de fleste smålån.

De effektive rentene på kortet er vanligvis mellom 25% og 40%, avhengig av kredittselskapet du har kort fra, mens smålånene kan ha effektive renter som er betydelig lavere.

Det er greit å bruke kredittkort som betalingsmiddel, så lenge du betaler tilbake kreditten raskt.

Vilkår for å få innvilget et smålån

Vilkårene for å kunne søke om et smålån er mindre strenge enn for vanlige forbrukslån. En viktig årsak til dette er at bankene påtar seg en lavere risiko for tap ved utlån av små pengebeløp.

Flesteparten av bankene har en aldersgrense på 23 år. For yngre personer kan Sambla være en løsning, ettersom lånemegleren har 18 års aldersgrense for å søke.

For vanlige forbrukslån kreves det ofte at lånesøker har fylt 23 – 25 år, og kan vise til en årsinntekt på 200 000 kroner eller mer.

Det stilles lavere krav til innvilgelsen av smålån sammenlignet med store lånebeløp.

Hva er nedbetalingstiden på et mindre lån?

Tilbakebetalingstiden er oftest kortere enn for vanlige forbrukslån. Maks nedbetalingstid er oftest satt til 5 år, enda det finnes banker som tilbyr en nedbetalingstid opptil 15 år. Da er det som regel snakk om lånesummer fra 50 000 kroner og oppover.

Hva er fordelene med smålån?

En av fordelene er at lånet kan tilpasses ulike situasjoner og behov.

En fordel med et smålån er at det ofte utbetales raskere enn større forbrukslån. Bankene stiller dessuten lavere krav til lånesøkers årsinntekt, slik at flere personer har muligheten til å få innvilget lån.

Små forbrukslån er i tillegg enklere å betale tilbake, på grunn av de lave lånebeløpene. Det sparer deg i tillegg for en del rentekostnader sammenlignet med å betale ned lånet over lang tid.

Den viktigste fordelen er at lånet kan tilpasses unike situasjoner og behov. Koster det for eksempel 15 000 kroner å reparere bilen vil du kunne låne akkurat det beløpet.

Ulemper

Smålån har som regel en høyere effektiv rente enn andre lån uten sikkerhet.

En annen ulempe er at termingebyrene er like høye på disse lånene som større forbrukslån.

Ved behov for ny finansiering må du også gå gjennom søkeprosessen på nytt.

Meny