Slik sletter du kredittkortet ditt 

Å bruke kredittkort kan være en lettvint og gunstig løsning. Men innfrir man ikke gjelden innen betalingsfristen, kan man raskt sitte igjen med store kostnader. Du kan få kontrollen tilbake ved å slette kredittkortet. Her forklarer vi deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du slette kredittkortet ditt

Det kan være lettvint og fristende å handle på impuls når du har et kredittkort. Plutselig kommer du over buksa du har hatt lyst på i månedsvis på salg, og du har mye kreditt igjen på kortet. Da er det lett å dra kortet, selv om du egentlig vet at du ikke har råd.

Kanskje har du for mye kredittgjeld, flere kredittkort eller kort du ikke bruker? Det er mange årsaker til at man bør slette kredittkort man ikke har behov for, eller som man ikke bør besitte av økonomiske grunner.

Vanskelig å få lån

Mye gjeld kan gjøre det vanskeligere å få innvilget søknader om andre lån. Når du søker om lån, må du opplyse om hvor mye gjeld du har. Hvis du har mye forbruksgjeld eller utestående inkassokrav, kan du komme ut av bankens obligatoriske kredittvurdering med en dårlig kredittscore.

Hvis du har en kredittgrense på 50 000 på kredittkortet, vil bankene medregne dette som kredittgjeld, selv om du ikke har brukt noe av den. Dette reguleres av forskrift om krav til utlånspraksis, som bankene må følge når de skal tilby lån.

Ved å slette kredittkortet, kan du derfor få mindre gjeld på papiret, noe som igjen kan gi deg bedre kredittscore.

Å slette kredittkortet kan være et steg i riktig retning for å ta tilbake kontrollen over egen økonomi. Du kan enkelt slette kredittkortet ved å ta kontakt med banken.

Unødige kostnader

Om du har et kredittkort, vet du at du bør betale det du skylder før fristen har gått ut. Kredittkortgjeld er dyr gjeld, og små beløp kan raskt vokse seg store.

Kredittkort kommer ofte med høye renter.

For eksempel tilbyr Bank Norwegian kredittkort med effektiv rente på 24,4%.

DNBs kredittkort har nominell rente på 18,60% og effektiv rente på 20,27%.

Her kan du lese mer om nominell og effektiv rente.

Når du må betale mye i renter, vil du også ha mindre penger til å betale faste utgifter med. Derfor kan du ende opp med å bruke kredittkortet i enda større grad, for å ha råd til å betale regningene, og du havner i en negativ spiral.

Slik sletter du kredittkortet

En måte å stoppe denne evigvarende prosessen på, er å slette kredittkortet. Dette er et enkelt tiltak som ikke krever mye tid eller energi.

Ved å ta kontakt med banken, kan de hjelpe deg med å slette kredittkortet ditt. Hos noen banker kan du logge inn på nettsiden og selv slette kredittkortet eller ta kontakt med banken når du er innlogget. Du trenger BankID for å logge inn.

Du kan også finne kontaktinformasjon til banken og sende dem en e-post.

Hos Gjeldsregisteret kan du logge inn og se hvor mye gjeld du har, og hvor mange kredittkort du har. Kanskje har du glemt å slette et gammelt kort?

Dette bør du tenke på når du skal slette kredittkortet

Det er flere ting du bør tenke på når du sletter kredittkortet. Dette kan du gjøre for å komme best mulig ut av prosessen, uansett hva årsaken til slettingen er.

Skaff deg oversikt

Ved å skaffe deg oversikt over gjelden din, får du lettere kontroll på økonomien. Se over eventuell annen forbruksgjeld og sett opp en plan for nedbetaling. Forbruksgjeld og kredittgjeld er dyr gjeld å ha. Prioriter og slett kredittkort på gjeld med høye renter. Det kan være smart å lage et budsjett. Slik kan man få mer kontroll på pengene som går inn og ut av konto.

Sett av penger til sluttfaktura

Når du sletter kredittkortet, vil du få sluttfaktura på den utestående gjelden. Det er derfor smart å sette av penger til dette, eller i hvert fall så stor del av gjelden som mulig.

Refinansier kredittkortet

Hvis du ikke klarer å betale ned hele sluttfakturaen, kan en lønnsom løsning være å refinansiere kredittkortgjelden din. Slik kan du lettere få oversikt over forfallsdato og nedbetalingsplan, og du kan spare penger på renter.

Lesetips: Se vår artikkel om refinansiering av kredittkortgjeld: billigeforbrukslån.no/refinansiering-av-kredittkort/

Et refinansieringslån har bedre vilkår, som lavere renter og gebyrer, enn et kredittkortlån. Har du mange lån, kan du samle alle ved å refinansiere. Da vil ha bare ett lån å forholde deg til, noe som vil gi deg både mer oversikt og lavere kostnader i form av gebyrer og renter.

En løsning for å betale ned gjeld, er å ta opp refinansieringslån. Et slikt lån har bedre vilkår og renter enn kredittgjeld, og du kan derfor spare penger ved å refinansiere kredittkortgjelden.

Oppsummering

  1. Kredittgjeld er dyr gjeld med høye renter. Ved å slette kredittkortet kan du få bedre oversikt over økonomien din. Det kan også gjøre det lettere å få innvilget nye lån.
  2. Det er enkelt å slette kredittkortet. Du kan gjøre det via bankens nettsider, eller ved å kontakte banken. Hos Gjeldsregisteret kan du sjekke hvor mye gjeld du har.
  3. Når du sletter kredittkortet, vil du få en sluttfaktura på den utestående kredittgjelden. Dette må betales i sin helhet. En løsning kan være å refinansiere gjelden.