Forbrukslån fra Folkia

IKKE SAMARBEID. PRØV FERRATUM
Annonselenke
Effektiv rente 243%, kr. 8 000,- o/90 dager, Kostnad kr. 1 764, Totalt: 9 764,-

Nøkkelinfo:

Effektiv rente:87,0%
Lånebeløp:1 000 – 20 000 kroner
Nedbetalingstid:1 måned - 1 år
Inntektskrav:Ingen
Krav alder:20 år

Kontakt:

Telefon: 73 10 33 00 

Adresse: Kronprinsensgate 1, 0251 Oslo

Åpningstider:

Mandag – Fredag 09.00 – 16.00 

Nettsted: https://www.folkia.no

Om Folkia

Folkia eies av selskapet Folkefinans, og opererer i hele Skandinavia, i tillegg til i Estland. Dette er en bank som utelukkende tilbyr raske smålån (mikrolån), ment for de som trenger kapitalinnsprøyting før neste lønningsdag, før feriepengene kommer, eller lignende.

Lånemuligheter

Den minste summen du kan låne av Folkia er en skarve tusenlapp, mens maksimumslånet er på 20 000 kroner. Denne typen forbrukslån kalles vanligvis for mikrolån, eller smålån, og er betydelig mindre enn lån du får i de fleste andre banker. Tilbakebetalingstiden er dermed naturligvis også kortere. For de minste lånesummene får man kun 1 måned på seg til å innfri gjelden i sin helhet, mens større lån følger en skala for tilbakebetaling på inntil 12 måneder.

Rentebetingelser og andre kostnader på mikrolån

Rentene du får hos Folkia ser temmelig drøye ut, og starter på 53% nominelt for den største lånesummen. Effektiv rente kan bli på mange hundre prosent, for de minste lånene.

Det er flere forhold som innvirker til denne høye renten.

Ofte kan et smålån herfra se ut som om det er langt dyrere enn hos konkurrentene, men det trenger ikke alltid være tilfellet. Låner du for eksempel 3 000 kroner fra Folkia, og betaler dette tilbake på 1 måned, vil rentene være på flere hundre prosent. Men, dette er beregnet i forhold til årlige renter (som om du betalte tilbake over år, ikke noen få dager).

Tips: Les mer om smålån i dette innlegget.

Totalkostnadene ved lånet, kan derfor være på omtrent det samme, dersom du låner av en bank der rentene ser langt rimeligere ut. Den store forskjellen er at de andre bankene tar utgangspunkt i at lånet skal tilbakebetales over mye lengre tid.

Derfor innvirker også gebyrene ekstra mye, i det som oppgis som effektive renter hos Folkia. Etableringsgebyret er på 350 kroner, uansett lånesum, mens det månedlige fakturagebyret øker i takt med lånestørrelsen, og fra 60 til 180 kroner.

I bankens egen oversikt ser man at kostnadene for å låne 3 000 kroner i 1 måned, er cirka 560 kroner. Omregnet i årlige prosenter, tilsvarer dette altså over 700% effektiv rente.

Summen er med andre ord som forventet, skrekk-rentene til tross, og neppe så mye mer enn Folkia må ha for å kunne tilby tjenesten.

Fordeler

Det er en rask affære å skaffe seg et mikrolån fra Folkia. Fordi lånesummene er så pass små, trenger ikke selskapet bruke lang tid på kredittvurderingen, og den første runden gjøres derfor automatisk.

Godkjenningen av forbrukslån innbefatter saksbehandling av en ansatt, men også dette går radig, av samme årsak som nevnt ovenfor. I praksis vil det si at det er fullt mulig å få pengene på konto samme dag man søker, og i verste fall står de der neste dag.

Kravene er også enkle i forhold til mange andre banker, noe som bidrar til at det er lett å skaffe seg nødpenger hos Folkia.

Vi mener det ellers er positivt at prisene er faste, til tross for at de kanskje blir høye ved lang lånetid. For låntakeren blir dette oversiktlig. Låner man lite over kort tid, er Folkias tilbud temmelig greit.

Ulemper

Ulempene her er ganske åpenbart det at kostnadene kan bli svært høye dersom du ikke betaler raskt nok tilbake.

Gjeld til Folkia som løper over mange ekstra måneder, vil være langt dyrere enn tilsvarende gjeld til andre banker.

Kommer man i en slik situasjon, bør man vurdere å refinansiere dersom man ikke klarer innfri lånet snarlig.

Det er også en svakhet med forbrukslån fra Folkia at termingebyret øker med lånestørrelsen og tilbakebetalingstiden. På det dyreste tilsvarer dette 180 kroner i måneden, noe som over tid bidrar til en betydelig merkostnad.

Fordeler

– Rask søknadsbehandling
– Rask utbetaling
– Enkle krav til søker
– Faste priser
– Grei pris dersom lånet innfris raskt

Ulemper

– Høye renter
– Høye gebyrer
– Lånet blir dyrt om rentene løper lenge

Krav til søker

  • Søkeren må være over 20 år for å få lån fra Folkia.
    Søkeren må ha registrert adresse i Norge (Folkeregisteret), samt norsk personnummer. Fakturaene for tilbakebetalingen av lånet sendes til denne adressen.
  • Videre kan søkeren ikke ha betalingsanmerkninger.
  • Merk at man må ha BankID for å kunne inngå en låneavtale med Folkia.

Annet

Folkia aksepterer at du har flere lån i deres bank, men dette bør du være forsiktig med. Som nevnt er gebyrkostnadene høye, og du vil sannsynligvis være tjent med å heller samle gjelden (refinansiering) inn i ett lån, i stedet for flere.

For større lånesummer finner du en rekke gode alternativer i vår oversikt.

Merk deg også at Folkia ikke gir betalingsutsettelse. Lån derfor kun dersom du er sikker på å klare tilbakebetalingen, slik den avtales opprinnelig. Er du i motsatt situasjon, og ønsker å innfri lånet før tiden, står du fritt til å gjøre dette, uten at det påløper ekstrakostnader.