Hjelp til refinansiering av gjeld

Har du kredittgjeld og smålån, kan refinansiering være en smart løsning. Det er enkelt å søke, men likevel noen faktorer du bør tenke på. Med vår guide får du god i prosessen. 

Hva er refinansiering?

Refinansiering av gjeld skjer ved at du samler flere smålån i ett nytt lån. Slike smålån kan være utestående inkassokrav, kredittgjeld og forbrukslån. Refinansiering kan også gjøres med boliglån.

Å refinansiere gjeld kan hjelpe deg til å få mer kontroll over økonomien din.

Hjelp når du skal refinansiere gjeld

For å få best mulig vilkår på lånet, har vi laget en oversikt over hva du bør gjøre før og under søknadsprosessen. Vår oppskrift kan hjelpe deg å finne fram i jungelen av lån. Følger du denne, vil du ha større sjanse for å finne det beste lånet for deg.

Lag et budsjett

Et budsjett kan være til god hjelp før du søker om refinansiering av gjeld. Budsjettet kan hjelpe deg til å få bedre oversikt over hva pengene dine går til. Kanskje kan du kutte i noen utgifter, og slik få mer penger til overs til å betale ned gjeld.

Når du bruker et budsjett som hjelpemiddel, kan du få mer kontroll over økonomien din. Med mange smålån kan det være krevende å følge med på ulike betalingsfrister og beløp. Det er lettere å følge med på én innbetalingsdato og ett lån.

Prioriter å betale ned dyr gjeld

Med et refinansieringslån der du samler smålån, får du færre lånekostnader, og dermed mer penger å rutte med hver måned. Da kan du betale mer i avdrag på lånet, og slik innfri gjelden raskere.

Mindre gjeld kan gi deg bedre kredittscore, og dette kan hjelpe deg få bedre vilkår på refinansieringslånet.

For å bedre din kredittscore, bør du prioritere å betale ned utestående inkasso og kredittgjeld. Dette er dyr gjeld, og har du betalingskrav, vil dette kunne stoppe deg fra å få innvilget et lån.

Når du søker om lån, vil banken foreta en kredittvurdering av deg. Det er en risikovurdering, og du vil få en kredittscore som forteller banken hvor betalingsdyktig du er.

Sammenlign flere låneaktører

Du bør alltid undersøke flere låneaktører når du skal refinansiere gjeld.

Renter, gebyrer og vilkår vil variere, og derfor er det ikke sikkert at det første lånet du kommer over er det beste. Ved å sammenligne tilbud fra flere låneaktører, kan du lettere finne det lånet som er mest lønnsomt.

Lesetips: Vanskelig å få refinansiering? Les vår artikkel her.

Undersøk rentene

Når du skal avgjøre hvilket refinansieringslån du skal gå for, bør du undersøke både den nominelle og den effektive renten. Den nominelle renten er renten på selve lånesummen. Det er den effektive renten som forteller deg hva lånet egentlig koster, siden den inkluderer både nominell rente og gebyrer på lånet.

Du bør også følge med på rentenivået i markedet. Slik kan du lettere finne ut om lånet ditt følger sentralbankenes rente.

Forbrukslån og kredittgjeld har ofte høye renter, og derfor vil det være lønnsomt å refinansiere slike smålån i ett lån. Rentesatsen vil bli bedre, siden lånesummen blir høyere.

Spar penger på gebyrer

Mange lån kommer med gebyrer, som etableringsgebyr og termingebyr. Etableringsgebyret skal dekke bankens kostnader med å opprette lånet.

Termingebyret er en månedlig sum, som betales som en del av terminbeløpet på lånet. Ikke alle lån har slike gebyrer, så dette bør du undersøke nøye.

Har du mange smålån, vil du også betale mer i gebyrer enn nødvendig. Med bare ett enkelt lån å forholde deg til, vil du kunne spare penger ettersom du vil kun ha ett termingebyr og forholde deg til.

Undersøk vilkår og nedbetalingstid

Et refinansieringslån har ofte bedre vilkår enn smålån som kredittgjeld. Det betyr blant annet at du kan få lengre nedbetalingstid, slik at du får lavere terminbeløp, og dermed mer penger til overs hver måned.

Vi anbefaler likevel at du betaler ned lånet så raskt som mulig. Jo kortere nedbetalingstid, jo mindre vil du måtte betale i totalbeløp på lånet.

Den totale kostnaden på lånet vil bli mindre når du refinansierer gjeld. Derfor vil en refinansiering kunne hjelpe deg til å bli gjeldsfri raskere.

Når du skal søke om å refinansiere gjeld, bør du sammenligne ulike låneaktører for å finne det beste tilbudet.

Lånekalkulator

Et godt hjelpemiddel er å bruke en lånekalkulator. Her kan du legge inn lånesum og nedbetalingstid, og slik se hvor mye lån fra ulike låneaktører vil koste deg.

Med en lånekalkulator kan du få hjelp til å finne det beste lånet for akkurat deg og din økonomi.

Søknadshjelp til refinansiering av gjeld

Å søke om lån kan virke som en stor og omstendelig prosess. Det er det ikke. Det er enkelt å søke om refinansiering av gjeld.

Hvis du har funnet et lån med gunstige vilkår, kan du enkelt søke ved å gå inn på bankens nettsider. Her må du logge inn via BankID-appen. Den brukes for å verifisere at du er deg. Appen er enkel og helt trygg å bruke.

For å kunne søke, må du ha personlige opplysninger tilgjengelig, som personnummer. Du må også ha klar en oversikt over inntekten din, faste utgifter og gjeld.

Er du usikker på hvor mye gjeld du har, kan du undersøke dette i gjeldsregisteret. Hvis du trenger hjelp til å søke, eller har spørsmål vedrørende søknaden, kan du ta direkte kontakt med en kundebehandler i banken din.

Hjelp til refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Har du betalingsanmerkninger, kan du likevel få innvilget et lån til refinansiering av gjeld. Vi hjelper deg i prosessen.

Når du søker om refinansiering av gjeld, er banken pliktig til å foreta en kredittvurdering av deg. Her vil banken sjekke hvilken risiko det innebærer for dem å innvilge deg et lån for refinansiering av gjeld.

Ved en kredittvurdering vil du få en kredittscore. Har du betalingsanmerkninger eller mye gjeld, vil du få en dårligere kredittscore. Det fører mest sannsynlig til at du får avslag på søknaden om refinansiering, hvis du ikke har sikkerhet.

Pant i bolig, kausjonist og medlåntaker

Det er mulig å få innvilget et refinansieringslån selv om du har betalingsanmerkninger, om du stiller med sikkerhet i form av pant i bolig, kausjonist eller medlåntaker. Ikke alle banker tilbyr lån om du har betalingsanmerkninger, men noen gjør det.

Gjennom disse løsningene vil banken ha en garanti for at de får pengene sine om du ikke greier å betjene lånet. Pant i bolig betyr at du stiller med garanti i boligens verdi. Vær bevisst på at banken kan tvangsselge huset ditt om du ikke betaler tilbake avdragene på lånet.

En kausjonist vil stille med sikkerhet for en del av lånet. En medlåntaker vil være ansvarlig på lik linje med deg som låntaker. Hvis du bruker en medlåntaker, vil denne løsningen hjelpe deg til å få innvilget en høyere lånesum, fordi vedkommendes inntekt også vil medregnes.

Du kan få innvilget lån med betalingsanmerkning om du stiller med sikkerhet, men det vil alltid være smart å forsøke å betale ned disse utestående kravene før du søker. Uten betalingsanmerkninger vil du få bedre vilkår på lånet.

Oppsummering

  1.  Når du refinansierer gjeld, samler du flere smålån, som kredittgjeld og forbrukslån, i ett lån. Refinansiering av gjeld kan hjelpe deg til å få bedre kontroll over økonomien din. Det er lettere å forholde seg til ett lån enn mange smålån. Vi anbefaler deg å lage et budsjett.
  2. Det er alltid smart å undersøke flere låneaktører før du bestemmer deg. Slik kan du finne den aktøren som har det beste tilbudet for deg og din økonomi. Bruk gjerne en lånekalkulator for å sammenligne.
  3. Har du betalingsanmerkninger, kan det være vanskeligere å få innvilget refinansiering av gjeld. Det er likevel mulig, om du stiller med sikkerhet i form av pant i bolig, kausjonist eller medlåntaker.