Kortsiktig lån

I mange situasjoner vil et kortsiktig lån være en god løsning. Les mer om ulike typer av lån med kort nedbetalingstid, og hvilket lån du bør velge til dette formålet.

Hva er et kortsiktig lån? 

Med et kortsiktig lån menes et lån uten sikkerhet som har en nedbetalingstid på under ett år. Dette er altså et lån du vil betale tilbake så raskt som mulig, og ofte er det snakk om et tidsperspektiv på  2 – 6 måneder.

Noe annet som kjennetegner et kortsiktig lån, er at lånebeløpene er relativt små. Det kan være snakk om alt fra et par tusenlapper og oppover. Det er sjeldent at det dreier seg om lånesummer over kr. 50.000,-.

Ønsker du et usikret lån med kort nedbetalingstid, har du følgende muligheter:

Kredittkort som kortsiktig lån

Denne lånetypen er godt egnet for personer som trenger et kortsiktig lån. Når du bruker kredittkortet, får du en rentefri periode på opptil 45 – 50 dager. Betaler du tilbake all gjeld innen den tid, vil ikke lånet koste deg noe ekstra.

Å bruke et kredittkort vil imidlertid være svært kostbart hvis du skulle få problemer med å betale tilbake hele summen innen den rentefrie perioden er slutt.

Da vil det tilkomme høye renter på lånet, og ofte ligger den effektive renten på kredittkortgjeld mellom 20 og 30%. Er sjansen stor for at du ikke får betalt den midlertidige gjelden i løpet av et par måneder, bør du velge et annet alternativ.

Smålån og mikrolån 

Smålån og mikrolån er som regel en lånesum som er rundt 40 000 kr med ren kort nedbetalingstid.

Enkelte banker spesialiserer seg på smålån eller mikrolån med kort nedbetalingstid. Denne lånetypen tilbyr som regel små lånesummer under kr. 40.000,-. Nedbetalingstiden er kort, og sjelden mer enn 12 måneder. I utgangspunktet er dette et aktuelt tilbud når du ønsker et kortsiktig lån.

Likevel bør ikke denne lånetypen være førstevalget, da rentekostnadene kan bli svært høye. I tillegg har smålån og mikrolån ofte høyere gebyrer enn det du betaler på et forbrukslån.

Ferratum er en bank som tilbyr svært små lånesummer, der nedbetalingstiden er kort. Minste tilgjengelig lånesum er på kr. 1.000,-.

Låner du 7000 kroner over 12 måneder vil bankens låneeksempel tilsi at du må betale en effektiv rente på hele 199,80%. Det er en mye høyere rente enn om du velger å benytte kredittkort eller ta opp et forbrukslån.

Tips: Se også vår side om SMS-lån her: billigeforbrukslån.no/sms-lån/

Forbrukslån

Et forbrukslån har i utgangspunktet en nedbetalingstid på 1 – 5 år, og du har mulighet til å låne mellom kr. 5.000,- og kr. 600.000,-. Den effektive gjennomsnittsrenten på et forbrukslån ligger på 14%. Du velger ønsket løpetid på lånet når du fyller ut  lånesøknaden. Vil du ha kortere nedbetalingstid på et forbrukslån enn ett år, har du flere valg:

 1. Øke terminbeløpene
 2. Foreta ekstra innbetalinger på lånet når du har mulighet til det
 3. Innfri hele forbrukslånet før tiden

Finansavtalelovens §53 omtaler rett til førtidig tilbakebetaling av kredittavtaler. Du kan altså når som helst innfri et forbrukslån helt eller delvis uten at det vil koste deg noe ekstra.

Det bidrar til at lånets totale kostnader reduseres, samtidig som nedbetalingstiden blir kortere. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å betale ekstra på lånet og på hvilket tidspunkt det skal skje.

Noen velger å øke fakturabeløpet hver måned, mens andre betaler inn et større pengebeløp når økonomien tillater det. Du kan også innfri hele lånet på et hvilket som helst tidspunkt. På denne måten blir du ikke bundet til at et forbrukslån i utgangspunktet har en nedbetalingstid på 1 – 5 år.

Du betaler ikke noe ekstra ved å benytte deg av retten til førtidig tilbakebetaling på et usikret lån. Et forbrukslån er dermed godt egnet når du ønsker kortere nedbetalingstid enn ett år.

Når er det aktuelt å ta opp et kortsiktig lån? 

Det er mange situasjoner i livet som bidrar til behovet for et lån med kort nedbetalingstid. Felles for dem alle er at du har et behov for å låne penger her og nå, og at du vet at hele lånet kan tilbakebetales raskt.

Kanskje du har kunnskap om at du får utbetalt en større pengesum i løpet av et par måneder. Det kan også være at du er i en situasjon der du har solgt boligen din, og trenger et lån mens du venter på oppgjøret. Du har altså behov for å låne penger kun for en kort periode.

Her gir vi deg noen andre eksempler på hva et kortsiktig lån ofte blir brukt til:

 • Ekstra gode tilbud på varer du likevel har planlagt å kjøpe
 • Uforutsette regninger som ikke kan utsettes
 • Hvitevarer som plutselig går i stykker
 • I påvente av et arveoppgjør
 • Verkstedregninger som blir dyrere enn antatt
 • Kostbare eller uforutsette tannlegebesøk
 • En nødvendig reise
 • Oppussingsprosjekter eller nødvendig vedlikehold av boligen

Hvilken type kortsiktig lån bør jeg velge?

Får du uforutsette utgifter, vil et forbrukslån være en attraktiv løsning. Du bestemmer selv hvor raskt du ønsker å betale tilbake lånet, noe som gir deg større økonomisk frihet. I tillegg har forbrukslån lavere rente enn både kredittkort og mikrolån.

Både kredittkort og mikrolån har betydelig høyere rente enn et forbrukslån. Når det gjelder mikrolån har denne lånetypen ofte svært høye gebyrer. Derfor anbefaler vi å velge et forbrukslån.

Ved å søke om et forbrukslån med en løpetid på ett år, kan du redusere nedbetalingstiden når du selv ønsker det. I tillegg får du en mye mer strukturert nedbetalingsplan enn du gjør med et kredittkort.

Selv om du planlegger å betale ned lånet raskest mulig, kan uforutsette hendelser oppstå. Med et forbrukslån vil du kunne justere nedbetalingsplanen etter din økonomi, dersom du likevel trenger lenger løpetid på lånet enn først antatt.

Oppsummering

 • Et kortsiktig lån er et lite lån som du planlegger å nedbetale raskest mulig.
 • Uforutsette utgifter øker behovet for å låne penger for en kort periode.
 • Kredittkort, smålån og mikrolån har høy effektiv rente og høye gebyrer. Derfor anbefaler vi å velge et forbrukslån fremfor andre alternativer.
 • Selv om lavest mulig nedbetalingstid på forbrukslån er ett år, kan du når som helst gjøre ekstra innbetalinger på lånet. På denne måten reduserer du både lånets kostnader og nedbetalingstiden.