Hvilke typer forbrukslån eksisterer?

Forbrukslån kan deles opp i forskjellige typer basert på lånets bruksområde, størrelse og rentenivå. Alle forbrukslån faller samtidig inn under kategorien lån uten sikkerhet, ettersom banken ikke krever sikkerhet i dine personlige eiendeler.

Her kan du lese mer om noen av de fordelene og ulempene som følger med hvert type forbrukslån. Det inkluderer også en definisjon av:

  • Ordinære forbrukslån
  • Smålån
  • Fleksibelt lån
  • Mikrolån
  • Refinansieringslån

Kravene for å få innvilget et forbrukslån varierer med hvilken bank du velger å søke hos. Husk i tillegg å gjøre deg kjent med alle kostnader og gebyrer som følger med disse lånene før du søker.

Ordinære forbrukslån

Ordinære forbrukslån er de lånene som overstiger 5 000 kroner og som benyttes til finansiering av forbruk. Nesten alle forbrukslån som innvilges i Norge faller inn under denne kategorien, der du selv har full råderett over hvordan pengene benyttes.

Kredittrammen kan være alt fra 5 000 til 500 000 kroner, der Sambla er et godt eksempel på en aktør som tilbyr maksbeløpet. Majoriteten av bankene har i dag 500 000 kroner som sin maksimale lånesum.

Nedbetalingstiden du kan velge er fra 1 til 5 år. Denne grensen var tidligere 15 år, men ble nylig innskrenket i kjølvannet av nye retningslinjer for bankene.

Illustrasjonsbilde hvor familie holder hender med barn

Det finnes mange typer forbrukslån. Forskjellen viser seg både i pris, nedbetalingstid og vilkår.

Smålån

Santander Bank logo illustrasjon

Smålån hos Santander mellom 10 000 og 70 000 kroner er helt gebyrfritt.

Smålån defineres oftest som lån uten sikkerhet mellom 10 000 og 100 000 kroner. Disse lånene er nærmest identiske med ordinære forbrukslån, med den

forskjell at lånebeløpet er lavere.

Gebyrene kan også være strukturert på en annen måte. Noen få banker har valgt enten å redusere eller fjerne gebyrene på sine smålån.

Santander Consumer Bank er blant de få bankene i Norge som tilbyr smålån uten gebyrer.

Du forholder deg derfor kun til lånets rente. For øyeblikket er det ingen banker som kan skilte med et lignende tilbud.

Forbrukslånvarianter inkluderer kredittkort

Slett dyr kredittkortgjeld med et refinansieringslån. Lavere rente hjelper deg nedbetale lånet raskere.

Refinansieringslån

Refinansieringslån er de forbrukslånene som går til å slette eksisterende gjeld. Denne løsningen er svært populær blant norske bankkunder, av gode årsaker.

Redusert effektiv rente er den viktigste fordelen med et refinansieringslån. Du kan spare mangfoldige tusenlapper gjennom å refinansiere dyr gjeld. Et eksempel er de som velger å refinansiere mikrolån med en rente på 2 000 prosent, til fordel for et ordinært forbrukslån med 15 prosent.

Nedbetalingstiden på et refinansieringslån ligger mellom 1 til 15 år. Til forskjell fra vanlige forbrukslån anbefaler ikke banken noen maksgrense på 5 års nedbetaling.

En annen fordel med refinansieringslån er effekten av å samle flere lån på ett sted. Det sparer deg for tid dersom du kun behøver å forholde deg til én långiver.

Fleksibelt lån

Lånemegleren Axo Finans innhenter opptil 19 tilbud, også fra banker med fleksibelt lån.

Fleksible lån omtales også noen steder som en brukskreditt. Her er det snakk om et forbrukslån som ikke slettes ved full innfrielse.

Banken oppretter i stedet en separat konto for deg i nettbanken som du kan trekke penger fra etter eget ønske.

Vilkårene for fleksible lån skiller seg noe fra ordinære forbrukslån. Du behøver ikke betale renter på lånet med mindre du trekker pengene ut av kontoen. Det står i skarp kontrast til ordinære forbrukslån, hvor rentene begynner løpe fra dag én.

Årsavgift vil også kunne være et krav fra bankens side. Vær nøye med å sjekke disse vilkårene før du tar et endelig valg. Du finner fleksible lån hos kun noen få banker, og de formidles av blant andre lånemegleren Axo Finans.

Mikrolån

Mikrolån er nesten identiske med ordinære forbrukslån, men leveres med svært små lånebeløp. Disse lånene har fått mye kritikk i media de siste årene grunnet renter over 9 000 prosent (nei, det er ikke en skrivefeil) og dårlige vilkår for nedbetaling.

Kredittrammen er fra 1 000 til 10 000 kroner avhengig av hvilket finansieringsforetak du søker hos. I dag er det kun et lite knippe aktører som tilbyr denne typen lån, inklusive Folkia og Ferratum Bank.

Nedbetalingstiden på mikrolån er fra 30 dager til 1 år. Den korte nedbetalingstiden er også årsaken til at rentene kan bli så ekstremt høye.

Ettersom rentenivået beregnes på bakgrunn av 12 måneder vil 30 dagers nedbetaling føre til at renten multipliseres med 12.

Meny