Lån til snøscooter

En snøscooter er et nyttig kjøretøy vinterstid når du vil ta deg frem i snødekt terreng. Mange tar opp lån til snøscooter for å kunne få finansiert kjøpet, og vi forteller deg hvilke lånetyper som er mest aktuelle for dette formålet.

Generelt om lån til snøscooter 

Akkurat som ved kjøp av bil, båt eller annet kjøretøy er det vanlig å ta opp et lån til snøscooter, da dette er en kostbar investering. Ønsker du en helt ny snøscooter, må du regne med å betale et sted mellom kr. 120.000,- og 250.000,-, avhengig av hvilken type du foretrekker.

Du kan søke om lån til snøscooter enten den er brukt eller ny, og på Finn.no kan du få oversikt over brukte og rimelige snøscootere til salgs.

Valg av snøscooter 

Ved kjøp av ny snøscooter bør du bruke litt tid på å planlegge investeringen. Velg en snøscooter som stemmer overens med ditt bruksområde og sjekk priser fra flere forhandlere.

Når du planlegger å kjøpe snøscooter, bør du først tenke gjennom hvilken type du har behov for. Det er stort utvalg av snøscooter-modeller på markedet, og du har også gode valgmuligheter når det gjelder motor og ekstrautstyr. 

Skal du benytte kjøretøyet på preparerte løyper, vil en løypescooter være mest aktuell. Ønsker du derimot en snøscooter som gir god fremkommelighet utenfor løyper, kan det være fordelaktig med en mountainscooter. Andre typer som kan velges er blant annet arbeidsscooter, turscooter eller crossover.

De største produsentene av snøscootere er Polaris, Ski-Doo, Yamaha og Suzuki.

Når du har funnet din perfekte snøscooter, bør du også tenke gjennom om du har behov for vindskjerm, ekstra sete, slepekrok, GPS eller annet ekstrautstyr.

TIps: Se også vår artikkel om lån på dagen uten sikkerhet.

Regler for bruk av snøscooter

Før du sender inn en søknad om lån til snøscooter bør du sette deg godt inn i regelverket for kjøretøyet. I utgangspunktet er det strenge regler for bruk av snøscooter, særlig med hensyn til støy, samt vern om natur og dyreliv. jfr. Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.

Før 2015 var det forbudt å bruke snøscooter til fornøyelseskjøring. Dette forbudet er nå opphevet, og hver enkelt kommune kan tillate bruk av snøscooter i egne løyper til dette formålet. 

Det er flest løyper i fylkene Nordland, Troms og Finnmark, men nettstedet Snøscooterløyper.no  gir deg landsoversikt over løyper til fornøyelseskjøring.

For å kjøre snøscooter må du ha førerkort, og kjøretøyet er dessuten registreringspliktig. I tillegg er ansvarsforsikring obligatorisk.

Ulike typer av lån til snøscooter 

Når du har behov for å låne penger til snøscooter, har du følgende valg:

  1. Lån med salgspant i snøscooteren
  2. Lån uten salgspant

1. Lån med salgspant i snøscooteren

Et lån med salgspant betyr at du stiller snøscooteren som sikkerhet for lånet. Banken kan dermed tvangsselge kjøretøyet ditt hvis du skulle få betalingsproblemer. Et lån med sikkerhet har noe lavere rente enn et lån uten sikkerhet. Det skyldes at banken tar en lavere risiko når de har rett til å ta beslag i kjøretøyet dersom lånet blir misligholdt.

Et lån med salgspant har både fordeler og ulemper. Du kan riktignok oppnå bedre lånevilkår, men bankene krever vanligvis at snøscooteren du skal kjøpe ikke er eldre enn 10 år. I tillegg krever mange banker at du har 35% av kjøpesummen i egenkapital for å få innvilget denne typen lån til snøscooter.

På et lån til snøscooter med salgspant vil det også tilkomme relativt høye gebyrer i form av tinglysingsgebyr og etableringsgebyr.

2. Lån uten salgspant

Et forbrukslån er det samme som et lån uten salgspant. Velger du denne lånetypen, slipper du å stille noen form for sikkerhet. Du trenger heller ikke tømme sparekontoen din for å oppfylle kravet om egenkapital.

Et usikret lån til snøscooter egner seg best for deg som ønsker fullfinansiering av kjøretøyet, uten noen restriksjoner fra bankens side når det gjelder hvilken årsmodell du kan kjøpe.

Et lån uten sikkerhet til snøscooter vil ha litt høyere rente enn ved et pantelån. Det er fordi bankene tar en større risiko ved denne lånetypen. 

Den effektive renten på et slikt lån fastsettes imidlertid individuelt etter en helhetsvurdering av din private økonomi. 

Hvilken rente du får tildelt på et usikret lån til snøscooter, vil fremkomme først etter at du har sendt inn en lånesøknad.

Det er relativt lave kostnader på et forbrukslån når det gjelder etableringsgebyr, og på denne lånetypen slipper du dessuten å betale tinglysingsgebyr.

Et forbrukslån til snøscooter har en nedbetalingstid på 1 – 5 år. For å redusere kostnadene bør du velge kortest mulig nedbetalingstid.

Hvordan få best mulig vilkår på et usikret lån til snøscooter 

For å oppnå billigst mulig lån til snøscooter bør du hente inn helt konkrete lånetilbud fra minst 3 ulike banker. Det kan være store rentevariasjoner mellom bankene, og ved å motta flere lånetilbud på samme tid får du muligheten til å sammenligne vilkårene. På denne måten kan du velge det beste lånetilbudet, og dermed redusere lånekostnadene.

Se også: Prøv vår forbrukslån kalkulator og beregn de månedlige kostnadene.

Mange velger å benytte en lånemegler når de vil sammenligne lånetilbud. En lånemegler samarbeider med et stort antall banker og videresender din søknad om lån til snøscooter til samtlige. Du sparer dermed mye tid på å benytte en lånemegler, og sammenligningsgrunnlaget blir bredere. 

Oppsummering

  • Velg en lånetype som passer ut fra din økonomiske situasjon
  • Med et usikret lån til snøscooter kan du finansiere 100% av kjøpesummen
  • Det er ingen krav om egenkapital på et usikret lån
  • Renten på et lån uten sikkerhet fastsettes individuelt
  • For å oppnå best mulig rente bør du benytte en lånemegler