Hva er et samlelån og hvordan kan det hjelpe meg?

Et samlelån er et begrep som opprinnelig stammer fra våre danske venner i sør. Du har kanskje hørt om refinansiering eller et refinansieringslån? Egentlig er samlelån bare en annen definisjon av slike lån. Med et samlelån kan du spare penger gjennom lavere rentekostnader, og kutte administrasjonen.

Har du mange lån?

For mange nordmenn er hverdagen fylt av ekstra stress og ubehag, som følge av dårlig privatøkonomi. Ikke sjeldent er det snakk om låntakere med mange separate lån, hos forskjellige banker og finansinstitusjoner. Spørsmålet blir hvordan man bedrer privatøkonomien på en mest mulig effektiv måte? Når inkassokravene hoper seg opp, gjelder det å ta grep umiddelbart.

Første steg er å samle alle lånene hos én bank, og søke om det som kalles for et “samlelån”. Med denne løsningen vil du dra nytte av to spesifikke fordeler:

  • Det gjør det lettere for deg å få en oversikt over hvem du skylder penger. Målet er å slette alle individuelle krav, slik at man kun forholder seg til én långiver.
  • Ubetjent gjeld vokser raskt over tid, som følge av “rentes rente” effekten. Av den grunn blir det ofte enda vanskeligere å komme seg ut av gjeldsfella, dersom man sliter med høy belåningsgrad. Med et samlelån vil målet være å skaffe en lavere effektiv rente. Senker man renten vil en større andel av terminbeløpet kunne benyttes til nedbetaling, framfor selve avdragene.

Har man mange smålån og kreditter, vil refinansiering gi bedre økonomisk oversikt

Hvordan søker man om samlelån?

Noen nettsider har spesialisert seg på å liste opp norske banker som tilbyr samlelån, inkludert vår egen. Ved hjelp av noen enkle steg kan du sende inn en uforpliktende søknad og hente inn tilbud fra et variert antall banker. Målet er å få innvilget et større samlelån som lar deg slette alle separate pengekrav, dermed få satt ned rentekostnaden.

Majoriteten av norske banker lar deg søke om et samlelån på nett, der du signerer med BankID. Noen ganger kan det også lønne det seg å søke via en låneagent, slik som Sambla. Selskapet samarbeider med mange forskjellige banker, og sender inn søknaden på dine vegne. Best av alt – du behøver kun å fylle ut én søknad!

Lånesum og nedbetalingstid

Lånesum og nedbetalingstid er to viktige deler av bankenes vurderingsgrunnlag. Generelt sett er det enklere å få innvilget lån under 30 000 kroner med kort nedbetalingstid. Både lånesum og nedbetalingstid har en direkte effekt på rentenivået du betaler.

For å senke rentekostnaden bør du undersøke muligheten for å stille sikkerhet i private eiendeler. Eier du fast eiendom, bil eller andre verdiobjekter? Hvis du enten selger disse eller stiller pantesikkerhet, kan banken senke renten på samlelånet.

Meny