Hva er forbruksgjeld? 

Forbruksgjeld er usikret gjeld som kan brukes på det man vil. Dette er en kostbar gjeld. Her får du en oversikt over hva forbruksgjeld er, og hvordan man på best mulig måte kan bli kvitt gjelden.

Forbruksgjeld

Begrepet forbruksgjeld omfatter både kredittgjeld og forbrukslån. Alle lån som er tatt opp uten sikkerhet, anses som forbruksgjeld.

Sikkerhet stilles i form av pant i bolig, kausjonist eller medlåntaker. Når man ikke har sikkerhet i lånet, øker bankens risiko, og derfor vil forbrukslån ha høyere renter enn for eksempel boliglån. Studielån eller annen gjeld som restskatt eller bøter, er gjeld som ikke går under begrepet forbruksgjeld.

Forbrukslån kan brukes på det kunden vil. Pengene man låner er derfor ikke øremerket et formål. Derfor kan det være gunstig og lettvint å ta opp forbrukslån når man trenger penger raskt.

Noen tar opp forbrukslån for å betjene annen gjeld, eller for å få råd til en vare eller tjeneste man ikke har penger til å betale. Andre tar opp forbrukslån for å pusse opp huset, reparere bilen eller til å reise. Mulighetene er mange. Men man bør være bevisst på at forbruksgjeld kan bli dyrt i lengden.

Forbruksgjeld når du søker om lån

Når du søker om lån, både forbrukslån og andre lån, vil bankene undersøke hvor mye forbruksgjeld du har. De er pliktige til å foreta en kredittsjekk. Denne kredittsjekken er en vurdering av om du er betalingsdyktig.

Hvis du har mye forbruksgjeld, kan banken vurdere at risikoen for å gi deg lån er for høy, og de kan avslå søknaden din. Du kan også få dårligere lånevilkår om du har mye forbruksgjeld.

Hvis du ønsker å undersøke hvordan du kommer ut av en kredittsjekk, kan du enkelt utføre en kredittsjekk av deg selv, blant annet hos Experian.

Forbruksgjeld er dyr gjeld å ha. Små beløp kan raskt vokse seg store på grunn av de høye rentene. Derfor bør man prioritere å betale ned slik gjeld.

Forbruksgjeld i Norge

I Norge har vi 159,7 milliarder kroner i forbruksgjeld, viser tall fra 2023. Året før økte forbruksgjelden i landet med over 2 milliarder kroner.

Har du for mye gjeld?

Som vi ser, er det vanlig å ha forbruksgjeld. Et forbrukslån vil ha faste trekk og en nedbetalingsplan, og kan være lettere å betjene, enn et kredittkort der man enkelt kan dra kortet frem til du har nådd kredittgrensen. Derfor er det mange som mister kontrollen over forbruksgjelden. Kanskje har du tatt opp nye forbrukslån for å betjene annen forbruksgjeld?

Hvis betalingskrav på forbruksgjeld blir stående ubetalt, kan beløpene vokse seg høye på grunn av rentene. Går kravet til inkasso før du betaler det, vil kostnadene snart bli store, og du vil få en betalingsanmerkning.

Det kan føre til vansker om du skal søke om nye lån. Har du betalingsanmerkninger, vil banken mest sannsynlig avslå søknaden din.

Hvordan kan man bli kvitt forbruksgjeld? 

Har du tatt opp for mye gjeld og mistet kontrollen over økonomien din? Det finnes noen smarte grep du kan gjøre.

#1. Øke inntekten 

Hvis du har mulighet til det, bør du prøve å forhandle om lønnsforhøyelse, ta en deltidsjobb på siden eller skifte jobb for å få høyere lønn.

#2. Redusere utgiftene dine

Et annet tiltak er å redusere utgiftene. Med et budsjett kan du få mer oversikt over hva du betaler i faste kostnader hver måned, og hva du ellers bruker penger på. Da kan du lettere kutte i utgifter som er unødvendige. Kanskje kan du klare deg uten frisørtime, nye klær, bil eller andre goder?

#3. Betal ned dyr forbruksgjeld

Ved å betale ned den dyreste gjelden, kan du lettere unngå at sakene går til inkasso og at du får unødige kostnader til renter og gebyrer. Vi råder deg derfor til å prioritere forbruksgjelden med høyest effektiv rente.

Hvis du har mistet oversikten over gjelden din, kan du enkelt undersøke hvor mye forbruksgjeld du har hos Gjeldsregisteret.

For å bli kvitt forbruksgjelden din, kan du lage deg et budsjett. Slik kan du få mer oversikt over hva pengene dine går til, og det kan bli enklere å kutte i unødige kostnader.

#4. Søk om avdragsutsettelse

Hvis du har andre lån, som boliglån, billån eller studielån, kan du søke om å slippe å betale avdrag i noen terminer. Dette kalles avdragsutsettelse. Da kan du bruke disse pengene til å betale ned forbruksgjeld i stedet.

#5. Refinansiere forbruksgjeld

Mange velger å refinansiere forbruksgjelden. Når du tar opp et refinansieringslån, samler du all forbruksgjeld i ett lån. Det er flere årsaker til at det kan være en lønnsom og smart løsning.

1. Få bedre oversikt

Når du refinansierer forbruksgjeld, vil du slippe å forholde deg til mange ulike banker. Da kan du lettere holde oversikt over nedbetalingsplan, innbetalingsdato og ikke minst, pengene som går ut av kontoen din.

2. Spar penger

Et refinansieringslån har bedre vilkår enn forbruksgjeld. Siden du kan samle flere smålån i ett, vil du kun betale gebyrer på ett lån. Rentene vil være lavere enn ved forbruksgjeld. Derfor vil du spare penger på renter og gebyrer. Hvis du søker om refinansieringslån med sikkerhet, vil du få enda bedre vilkår.

3. Betal ned gjelden raskere

Siden du sparer penger på skjulte kostnader, kan du ha mer penger til overs til å betale ned forbruksgjelden.

Slik refinansierer du forbruksgjeld

Å refinansiere forbruksgjeld er enkelt. Mange banker tilbyr refinansieringslån, og du kan søke på nettsidene deres ved å logge inn med BankID. Når du skal søke om refinansiering, må du oppgi opplysninger om egen økonomi.

Vi råder deg til å sammenligne ulike låneaktører før du bestemmer deg, for slik kan du finne det lånet som gir deg best vilkår.

Mange velger å refinansiere forbruksgjeld. Det er en smart og lønnsom løsning, og man vil få mer penger til overs til å betale ned forbruksgjelden.

Oppsummering

  1. Forbruksgjeld er både forbrukslån og kredittkortgjeld. Dette er gjeld som er tatt opp uten sikkerhet, og slik gjeld har derfor ofte høye renter.
  2. Når du søker om lån, vil banken undersøke hvor mye gjeld du har. Det er ikke gunstig å ha mye forbruksgjeld.
  3. For å betale ned forbruksgjeld, er det flere ting du kan gjøre, blant annet å øke inntekten, kutte i kostnader og søke om avdragsutsettelse på andre lån.
  4. Et smart tiltak er å refinansiere forbruksgjelden. Da samler du smålån i ett lån. Slik får du bedre oversikt over gjelden din, og du sparer penger på renter og gebyrer.