Hva er kredittsperre?

Har du blitt utsatt for ID-tyveri, eller vil du ta kontroll over gjelden din? Da kan en smart løsning være å opprette kredittsperre. Her får du alt du må vite om kredittsperre.

Kredittsperre

Kredittsperre innebærer at du sperrer for at bankene kan ta en kredittvurdering av deg. Å opprette kredittsperre kan lønne seg i flere sammenhenger:

En kredittsperre kan være smart hvis du har blitt frastjålet eller har mistet personlige opplysninger. Gjennom en kredittsperre kan du hindre at noen tar opp lån eller lignende i ditt navn.

Hvis du har for mye gjeld eller utestående betalingskrav, kan det være lønnsomt å opprette kredittsperre nettopp for å nekte deg selv å ta opp flere lån.

Kredittvurdering

En kredittvurdering er en vurdering av hvor betalingsdyktig du er. Om du søker om lån eller mobilabonnement, er bankene pliktig til å foreta en kredittvurdering. De undersøker inntekt, faste utgifter, gjeld og andre faktorer som kan utgjøre en risiko for at banken ikke får tilbake pengene sine.

NB: Har du en kredittsperre, kan du ikke få nye lån og abonnementer som krever kredittvurdering.

Vi råder deg til å alltid lese gjenpartsbrevet du får i etterkant av at det er foretatt en kredittvurdering av deg. I gjenpartsbrevet skal det stå hvem som har utført kredittvurderingen. Ta kontakt med selskapet om du stusser på hvorfor kredittvurderingen ble gjort. Dette er også en måte oppdage identitetstyveri på.

Kredittsperre for å hindre identitetstyveri

Om identitetspapirene dine er på avveie, som pass, førerkort, bankkort eller annen legitimasjon med navn og fødselsnummer, er noe av det første du bør gjøre å opprette kredittsperre. Dette er det viktig at du gjør så raskt som mulig, for slik kan du hindre at noen misbruker identiteten din.

Hos Datatilsynet kan du lese mer om identitetstyveri.

Kredittsperren gjør at de som sitter på dine personlige opplysninger ikke kan ta opp forbrukslån eller opprette avtaler om kredittkort i ditt navn.

Når du oppretter kredittsperre, sperrer du muligheten til å ta opp lån i ditt navn. Slik hindrer du tyver i å misbruke dine ID-opplysninger ved å ta opp lån eller kreditt.

Noen velger også å opprette kredittsperre om de skal reise til områder hvor sjansen er større for at man blir frastjålet pass, bankkort eller annen legitimasjon. Kredittsperren vil da fungere som en forholdsregel. Om man blir utsatt for tyveri, vil man hindre at tyvene får til å misbruke personopplysningene gjennom å ta opp lån eller kreditt.

En kredittsperre kan altså minske skadene ved tyveri av personlige opplysninger. Likevel kan ikke kredittsperre hindre at personopplysningene dine misbrukes på andre måter.

Husk: Politianmeld alltid identitetstyveri.

Tips til å unngå identitetstyveri

  • Hold personlige passord for deg selv.
  • Lås postkassen din, slik at ingen får tak i posten din før deg.
  • Makuler brev med sensitive opplysninger før du kaster det i søpla.
  • Ved innlogging bør du bruke to-trinns bekreftelse der det er mulig.

Kredittsperre for å hindre at du tar opp mer gjeld

På grunn av høye renter og gebyrer er ikke forbrukslån og kredittgjeld gunstige lån. Om du vet at du er tilbøyelig til å ta opp mer lån enn du bør, kan det være smart å opprette kredittsperre. Slik hindrer du deg selv i å ta opp mer gjeld i et svakt øyeblikk.

Å opprette kredittsperre kan derfor være et steg i riktig retning for å få mer kontroll over egen økonomi.

Hvordan sette kredittsperre?

Du kan opprette kredittsperre ved å logge inn hos kredittselskapene. Det er gratis og enkelt å opprette kredittsperre, og du trenger kun BankID for å logge inn på kredittselskapets nettside.

I Norge er det flere kredittselskap som foretar kredittvurdering. De vanligste er: Bisnode, Credsafe, Experian og Tietoevry. Du må opprette kredittsperre hos alle disse for å sikre deg at det ikke blir tatt opp lån i ditt navn. På nettsidene kan du også se hvem som har utført kredittvurdering på deg. Hos Datahjelperne kan du finne kontaktinformasjon til de ulike selskapene.

Selv om du setter en kredittsperre, kan banker, inkassoforetak og finansieringsforetak likevel gjøre risikovurderinger der det er nødvendig. Det kan for eksempel skje om inkassoforetaket skal inndrive et utestående krav.

Hvordan oppheve kredittsperre?

Hvis du trenger å oppheve kredittsperren, kan du administrere den via kredittselskapets nettsider. Vær bevisst på at det kan ta litt tid å få opphevet sperren. Mens du venter, kan du ikke foreta uplanlagte kredittkjøp, ta opp lån eller tegne nytt mobilabonnement.

Trenger du et mobilabonnement snarest, kan du oppheve kredittsperren for så og sperre på nytt i etterkant. Kanskje synes du det er tungvint, men det er nødvendig om du tror at opplysningene dine er i feil hender.

Tips: Les også vår artikkel om kredittlån her.

Oppsummering

  1. Kredittsperre betyr at du sperrer for muligheten til å foreta kredittvurdering av deg, og dermed kan det ikke opprettes nye lån i ditt navn.
  2. Hvis du blir frastjålet personlige opplysninger, bør du sette kredittsperre umiddelbart. Slik kan du hindre at tyver tar opp nye lån og abonnementer i ditt navn.
  3. Noen oppretter også kredittsperre for å hindre seg selv i å ta opp nye lån. Dette kan være et smart grep for å få bedre kontroll over egen økonomi.
  4. Du kan enkelt administrere kredittsperren på nettsidene til de ulike kredittselskapene.