Lån til hytte

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Lån til hytte

Hyttelån leveres i to utgaver: Med og uten krav til sikkerhet. Her tar vi en nærmere titt på de vilkårene bankene stiller og hvilke muligheter du har til å finansiere hyttedrømmen.

hyttelån

Du finner i dag småhytter til under 300 000 kroner på markedet, slik som denne jakthytta.

Lån til hytte med og uten sikkerhet

Drømmen om hytte er nærmest synonymt med det å være norsk. Antallet fritidsboliger i landet har passert 427 000 stykk og det bygges stadig mer.

Tallet inkluderer heller ikke de som velger å legge ferien til en hytte utenfor grensene i land som Sverige og Danmark. Hytter leveres i alle former og størrelser, hvor kostnadene ikke nødvendigvis behøver å være særlig høye.

Du kan i prinsippet velge mellom to typer lån; med eller uten sikkerhet.

Hyttelån med sikkerhet er det første alternativet og krever pantesikkerhet i hytta slik at banken står som eier. Løsningen fungerer på samme måte som et boliglån med sikkerhet.

Hyttelån uten sikkerhet er alternativ nummer 2. Disse lånene krever ikke pantesikkerhet, men har til gjengjeld et høyere rentenivå. I dagens marked kan du låne maks 500 000 kroner uten sikkerhet.

Les også: Så mye kan du låne i henhold til dagens regelverk.

Egenkapital på hytte

Egenkapitalkravet for lån til hytte ligger vanligvis omkring 25 prosent av kjøpesummen.

Egenkapital og øvrige kostnader

Egenkapital er et krav for å få innvilget et lån til hytte med sikkerhet. Hvor mye egenkapital du må stille avhenger igjen av lånets størrelse og banken du søker hos.

Vanlig praksis blant bankene er å kreve minst 25 prosent egenkapital.

Kjøper du f.eks en hytte til 1 million kroner vil du måtte hoste opp 250 000 kroner av egen lomme. Hyttelån er nesten helt det samme som et boliglån, med den forskjell at sikkerhet kun stilles i hytta.

Forsikring er et annet krav som stilles av långiver. Det skyldes at hyttas verdi er “sikkerheten” for å låne ut penger. Hytteforsikring er ikke særlig dyrt, men bør fortsatt inkluderes i et kostnadsanslag.

Kommunale avgifter må inkluderes i budsjettet og varierer i stor grad av hvor hytta befinner seg. Dette kan koste deg mye ekstra penger hvert år og særlig hvis du kjøper en hytte med innlagt vann og strøm.

Eiendomsskatt er også en del av kostnadsbildet. I noen kommuner har det ført til relativt sterk misnøye blant hytteeiere.

Les også: Så mye koster hytta deg (ekstern link).

Kjøpe hytte på fjellet

Med et hyttelån uten sikkerhet kan du låne opptil 500 000 kroner med maks 5 års nedbetalingstid.

Hva koster et lån uten sikkerhet til hytte?

Kostnadene avhenger av en rekke ulike faktorer, slik som lånets rentenivå og nedbetalingstid. På generelt grunnlag kan vi si at et lån uten sikkerhet har et rentenivå mellom 10 og 15 prosent, avhengig av hvor kredittverdig du er.

Hvis du ønsker å finansiere hele eller deler av hytta med et lån uten sikkerhet, anbefaler vi deg å søke sammen med kausjonist. Det betyr at du søker sammen med f.eks ektefelle eller samboer, slik at dere begge står ansvarlige for nedbetalingen.

Med kausjonist vil dere sannsynligvis motta et langt bedre tilbud hos banken, fordi dere regnes som sikrere betalere. For lån til hytte er det snakk om såpass store beløp at kun en mindre reduksjon i rentenivået vil slå ut i positiv retning.

Hvis du ønsker å finansiere hele eller deler av hytta med lån uten sikkerhet, anbefales det å søke sammen med kausjonist.

Finansiere hytte med sikkerhet i egen bolig

Noen velger å finansiere hyttekjøpet med sikkerhet i sin egen bolig.

Noen velger å finansiere hyttekjøpet med sikkerhet i sin egen bolig. Det lønner seg spesielt for de som har nedbetalt store deler av boliglånet sitt.

Da kan de “låne opp” på boligen sin med den hensikt å finansiere hyttekjøpet. Fordelen er at du betaler samme rentenivået som du gjør på boliglånet. Kostnadene vil derfor være betydelig lavere.

Til gjengjeld følger det med en rekke begrensninger knyttet til lånets nedbetalingstid og hvor raskt gjelden kan slettes. Her er det i prinsippet snakk om å ta opp et nytt boliglån.

Meny