Lån til hytte

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Lån til hytte
Velg lånebeløp: 123
100 000 kr 500 000 kr
Velg nedbetalingstid: 123
1 år 15 år
Lånebeløp: / Nedbetalingstid: är
MånedsbeløpEff.RenteUtbetaling
Se her for flere banker

Hyttelån leveres i to utgaver: Med og uten krav til sikkerhet. Her tar vi en nærmere titt på de vilkårene bankene stiller og hvilke muligheter du har til å finansiere hyttedrømmen.

Vi går blant annet gjennom disse punktene:

 1. Hvilke typer hyttelån som finnes.
 2. Kravet til egenkapital og forsikring.
 3. Forskjellen mellom et hyttelån med og uten sikkerhet.

Lån til hytte med og uten sikkerhet

Drømmen om hytte er nærmest synonymt med det å være norsk. Antallet fritidsboliger i landet har passert 427 000 stykk og det bygges stadig mer.

Tallet inkluderer heller ikke de som velger å legge ferien til en hytte utenfor grensene i land som Sverige og Danmark. Hytter leveres i alle former og størrelser, hvor kostnadene ikke nødvendigvis behøver å være særlig høye.

Du kan i prinsippet velge mellom to typer lån; med eller uten sikkerhet.

Hyttelån med sikkerhet er det første alternativet og krever pantesikkerhet i hytta slik at banken står som eier. Løsningen fungerer på samme måte som et boliglån med sikkerhet.

Hyttelån uten sikkerhet er alternativ nummer 2. Disse lånene krever ikke pantesikkerhet, men har til gjengjeld et høyere rentenivå. I dagens marked kan du låne maks 500 000 kroner uten sikkerhet.

Les også: Så mye kan du låne i henhold til dagens regelverk.

Egenkapital på hytte

Egenkapitalkravet for lån til hytte ligger vanligvis omkring 25 prosent av kjøpesummen.

Egenkapital og øvrige kostnader

Egenkapital er et krav for å få innvilget et lån til hytte med sikkerhet. Hvor mye egenkapital du må stille avhenger igjen av lånets størrelse og banken du søker hos.

Vanlig praksis blant bankene er å kreve minst 25 prosent egenkapital.

Kjøper du f.eks en hytte til 1 million kroner vil du måtte hoste opp 250 000 kroner av egen lomme. Hyttelån er nesten helt det samme som et boliglån, med den forskjell at sikkerhet kun stilles i hytta.

Forsikring er et annet krav som stilles av långiver. Det skyldes at hyttas verdi er “sikkerheten” for å låne ut penger. Hytteforsikring er ikke særlig dyrt, men bør fortsatt inkluderes i et kostnadsanslag.

Kommunale avgifter må inkluderes i budsjettet og varierer i stor grad av hvor hytta befinner seg. Dette kan koste deg mye ekstra penger hvert år og særlig hvis du kjøper en hytte med innlagt vann og strøm.

Eiendomsskatt er også en del av kostnadsbildet. I noen kommuner har det ført til relativt sterk misnøye blant hytteeiere.

Les også: Så mye koster hytta deg (ekstern link).

hyttelån

Du finner i dag småhytter til under 300 000 kroner på markedet, slik som denne jakthytta.

Finansiering via agent

Finansagenter hjelper deg sammenligne priser på flere lån uten å måtte søke hos enhver bank. Disse selskapene betegnes også noen ganger som lånemeglere.

Hos Axo Finans kan du låne fra 20 000 til 500 000 kr uten sikkerhet

Finansagenten AXO er blant de meglerne som kan vise til høyest antall samarbeidspartnere. Partnerne inkluderer selskaper som Easybank, Re:member og Santander Consumer Bank. Nøkkeltallene er som følger:

 • Kredittramme: 20 000 til 500 000 kroner
 • Nedbetalingstid: Maks 5 år (anbefalt)
 • Effektiv rente: Fra 6,81%
 • Antall partnerbanker: 21 stk.

For å søke om hyttelån stiller Axo Finans krav om at du har fylt 23 år og at du kan dokumentere minst 100 000 kroner i årsinntekt.

Sambla formidler hyttelån på vegne av 15 partnerbanker.

Megleren Sambla er et annet godt alternativ for de som ønsker finansiering av hyttekjøpet uten krav til sikkerhet. De gir deg som oftest svar på søknaden innen 24 timer.

 • Kredittramme: 5 000 til 500 000 kroner.
 • Nedbetalingstid: 1 – 5 år.
 • Effektiv rente: Fra 7,50%
 • Antall partnerbanker: 11 stk.

Enda antallet partnere er noe lavere enn Axo Finans kompenserer Sambla med god kundeservice og en mer brukervennlig nettportal. Kravet for å søke er at du er fylt 18 år og kan dokumentere en årsinntekt på 120 000 kroner.

Kjøpe hytte på fjellet

Med et hyttelån uten sikkerhet kan du låne opptil 500 000 kroner med maks 5 års nedbetalingstid.

Hva koster et lån uten sikkerhet til hytte?

Kostnadene avhenger av en rekke ulike faktorer, slik som lånets rentenivå og nedbetalingstid. På generelt grunnlag kan vi si at et lån uten sikkerhet har et rentenivå mellom 10 og 15 prosent, avhengig av hvor kredittverdig du er.

Hvis du ønsker å finansiere hele eller deler av hytta med et lån uten sikkerhet, anbefaler vi deg å søke sammen med kausjonist. Det betyr at du søker sammen med f.eks ektefelle eller samboer, slik at dere begge står ansvarlige for nedbetalingen.

Med kausjonist vil dere sannsynligvis motta et langt bedre tilbud hos banken, fordi dere regnes som sikrere betalere. For lån til hytte er det snakk om såpass store beløp at kun en mindre reduksjon i rentenivået vil slå ut i positiv retning.

Hvis du ønsker å finansiere hele eller deler av hytta med lån uten sikkerhet, anbefales det å søke sammen med kausjonist.

Finansiere hytte med sikkerhet i egen bolig

Noen velger å finansiere hyttekjøpet med sikkerhet i sin egen bolig.

Noen velger å finansiere hyttekjøpet med sikkerhet i sin egen bolig. Det lønner seg spesielt for de som har nedbetalt store deler av boliglånet sitt.

Da kan de “låne opp” på boligen sin med den hensikt å finansiere hyttekjøpet. Fordelen er at du betaler samme rentenivået som du gjør på boliglånet. Kostnadene vil derfor være betydelig lavere.

Til gjengjeld følger det med en rekke begrensninger knyttet til lånets nedbetalingstid og hvor raskt gjelden kan slettes. Her er det i prinsippet snakk om å ta opp et nytt boliglån.

Meny