Lån til bad

Å pusse opp eller renovere et bad er noen ganger helt nødvendig, men samtidig kostbart. Her viser vi deg hvordan du kan gå frem for å låne penger til badet du ønsker deg på best mulig måte.

Hvorfor låne til nytt bad

Hvis man ikke har tilstrekkelig oppsparte midler til å lage nytt bad, kan det være en løsning å låne penger. Dersom man for eksempel har hatt en vannskade, bør man reagere raskt for å unngå at skaden blir større og mer kostbar enn nødvendig.

Også i andre tilfeller kan en oppgradering være ønskelig å få til raskt. Det er ikke trivelig å bruke et bad hvor flisene faller av, eller hvor det lukter muggent i dusjen.

En oppgradering av badet vil i mange tilfeller føre til en økning av verdien av boligen. Det kan på lengre sikt føre til at man får en bedre verdivurdering, som kan gi en lavere rente på boliglånet.

Lån fra bank eller fra lånemegler

Å pusse opp badet er noen ganger helt nødvendig, hvis man for eksempel har hatt vannskade. Da kan et forbrukslån for bad være en god løsning.

Det viktigste å huske på når du skal låne penger til å pusse opp et bad, er å søke om lån fra mange banker. Du må da søke om samme lånebeløp, og med samme nedbetalingstid. På den måten får du mange tilbud, som du lett kan sammenligne.

Vær da nøye med å sammenligne den effektive renten, siden den viser de reelle kostnadene.

Du kan sende søknad selv til mange banker. Hvis du vil gjøre det ekstra enkelt for deg selv, kan du benytte en lånemegler, som for eksempel Lendo. Da sender du kun en søknad til megleren, og så sendes den videre til alle bankene lånemegleren har avtale med.

Uansett hvilken måte du velger, så er det kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån.

Lesetips: Se også vår artikkel om lån til oppussing på denne siden.

Boliglån eller forbrukslån til bad

I noen tilfeller kan man refinansiere boligen sin, og utvide boliglånet for å pusse opp. Det forutsetter imidlertid at man ikke har belånt boligen fullt ut. Det er i henhold til utlånsforskriften ikke lov å låne mer enn inntil 85 % av boligens verdi.

Hvis du øker boliglånet for å pusse opp badet, bør du betale ned større avdrag i en periode. Hvis ikke vil du fortsette å betale på badet hele løpetiden på boliglånet, og da kan totalkostnaden bli unødvendig stor.

Et annet alternativ er å ta opp et forbrukslån rettet mot oppussing av bad. Det har to fordeler:

  • Det kreves ikke sikkerhet, så alle kan søke om det
  • Når det holdes separat fra boliglånet kan du sørge for å betale det ned raskt

Renten på et forbrukslån vil som regel være høyere enn på et boliglån. Det henger sammen med at det ikke stilles sikkerhet for lånet.

Men siden du har det som et separat lån, er det lett å følge med på at du betaler det raskt ned og dermed ikke lar den dyre renten løpe lenger enn høyst nødvendig.

Kostnader til et nytt bad varierer mye, etter hva man velger av innredning og standard. Samtidig må man følge våtromsstandard og benytte fagfolk til mye av jobben ved en full renovering.

Hvor mye må du låne til nytt bad

Hvis du velger forbrukslån til nytt bad, kan du likevel søke om et høyt nok beløp til nytt bad.

Hvis du skal totalrenovere badet, kan prisen fort ligge fra 250 000 kr og oppover. Det stilles krav til fagfolk, og til utførelse i henhold til våtromsnormen. Du kan søke etter håndverkere på nettet, blant annet på Mittanbud.no.

Du kan også finne tips til innredning og utførelse som passer ditt budsjett, ved å kikke på nettsteder som Right Price Tiles og Byggestart.no. Du kan også finne baderomsmøbler og badekar brukt på Finn.no. Hvis du ønsker deg boblebad, men finner det for dyrt, kan et brukt være løsningen.

Sett opp en plan på hva du ønsker å gjøre. Deretter sjekker du priser, og setter opp et budsjett. Tenk over hvordan badet skal brukes, både på kort og lang sikt.

Skal badet brukes av en eller to personer, eller skal det fungere godt for en hel familie. Bør plassen brukes til vaskemaskin og tørketrommel, eller kan den brukes til en stor regnskogdusj?

Er det ønskelig med glatte fliser som er lette å rengjøre, eller frister det med runde steiner som gir en utendørsfølelse i dusjen? Kanskje er ikke fliser løsningen, men et slitesterkt belegg på gulvet i stedet?

Bruk god tid på å tenke over behovene, slik at investeringen blir god.

Tips: Se også vår artikkel om lån til garasje.

Oppsummert

Hvis du skal låne penger til bad kan det gjøres på to måter:

  • Utvide eksisterende boliglån.
  • Ta opp separat forbrukslån for bad.

Ikke alle har anledning til å utvide boliglånet man allerede har. Dessuten kan det være en fordel å holde lån til bad separat, slik at man lett kan sørge for å betale det ned raskest mulig.