Lån til førerkort

Et førerkort for personbil er som regel en stor engangskostnad. Har du ikke tilstrekkelig med penger på sparekontoen til å få fullført kjøreopplæringen, kan et lån til førerkort være en aktuell løsning.

Hva er lån til førerkort?

I gjennomsnitt koster det rundt kr. 30.000,- å ta førerkort for personbil klasse B. Det kan være både vanskelig og tidkrevende å spare hele dette beløpet. Da vil et lån til førerkort bidra til at du får tatt nødvendige kurs og kjøretimer, slik at du kommer i mål og er klar for oppkjøringen.

Et lån til førerkort er det samme som et lån uten sikkerhet. Det kalles også for et forbrukslån, og du kan bruke pengene til det du selv vil.

Denne lånetypen har en forutsigbar nedbetalingsplan, og du betaler inn avdrag, renter og eventuelle gebyrer hver måned, helt til gjelden er slettet. Maksimal nedbetalingstid er 5 år, og du kan søke om både små og store lånesummer.

Slik får du førerkort

For å kunne få førerkort til personbil må du gjennomgå både praktisk og teoretisk opplæring, som vil danne grunnlaget for førerprøven. Ifølge Statens Vegvesen må følgende kurs være gjennomgått hos en av landets trafikkskoler før du kan melde deg opp til oppkjøring:

 1. Trafikalt grunnkurs
 2. Grunnleggende opplæring
 3. Trafikal del
 4. Avsluttende opplæring
 5. Teoriprøve

Ved gjennomgått trafikalt grunnkurs har du rett til øvelseskjøring. Det er svært nyttig å øvelseskjøre så mye du kan med foreldre eller andre voksne. Personen du øvelseskjører med må imidlertid hatt førerkort i minst 5 år og være over 25 år.

Tips: Les også vår artikkel om lån til traktor.

Ved hyppig øvelseskjøring privat kan du redusere antall kjøretimer du må ha sammen en kjørelærer ved en trafikkskole. Dette vil du spare mange penger på. 

En kjøretime ved en trafikkskole er på 45 minutter, og koster vanligvis mellom 1 600 kr. og 800 kr.

Statens Vegvesen anbefaler at du har øvelseskjørt i minimum 110 timer før du bestiller time til oppkjøring.

Valg av trafikkskole

I større byer vil det gjerne være stor konkurranse mellom de ulike trafikkskolene. Dette bidrar til at de kan ha forskjellig prisnivå på kjøretimer og de obligatoriske kursene. Bruker du litt tid på å skaffe deg oversikt over priser og tilbud der du bor, kan du være heldig få redusert kostnadsnivået på ditt førerkort.

Teoriprøve og oppkjøring foregår hos Statens Vegvesen, mens de obligatoriske kursene må du ta hos en godkjent trafikkskole.

Hvem kan få lån til førerkort? 

For å kunne søke om et usikret lån til førerkort må du oppfylle følgende kriterier:

 • Være 18 år eller eldre
 • Ha fast inntekt
 • Ikke ha betalingsanmerkninger
 • Være norsk statsborger eller ha bodd i Norge de siste 3 årene

Hvilken lånesum du kan få innvilget er avhengig av din personlige økonomi. Det viktigste er at du klarer å betjene lånet ut fra inntekten din, og at du ikke har mye gjeld fra før.

Noen banker har litt strengere minimumskrav. Det kan for eksempel være at de krever at du har fylt 20 år og samtidig har en årlig inntekt på minimum kr. 120.000,-. Andre banker kan kreve at du er 25 år og tjener minst kr. 200.000,- i året.

Et førerkort kan gi deg flere jobbmuligheter. Med et forbrukslån får du muligheten til gjennomføre kjøreopplæringen raskere enn om du må spare penger over en lengre tidsperiode.

Slik får du billigst mulig lån til førerkort

Siden det er mange banker som tilbyr lån uten sikkerhet, kan det være vanskelig å vite hvilken bank man skal henvende seg til. Når det gjelder renter og gebyrer på et usikret lån, vil det ofte være store variasjoner mellom de ulike aktørene.

For å få lavest mulig rente på et lån til førerkort, bør du sende inn lånesøknader til minst 3 ulike banker samtidig. Da kan du sammenligne tilbudene og velge det rimeligste.

Det enkleste er å benytte en låneagent, som for eksempel Lendo, Sambla, Uno Finans eller Axo Finans. En låneagent samarbeider med mange forskjellige banker og videresender din søknad om lån til førerkort. Da sparer du mye tid på søknadsprosessen, og du får dessuten muligheten til å sammenligne enda flere lånetilbud. På denne måten oppnår du billigst mulig lån til førerkort.

Les også: Se også vår artikkel om lån til aksjer.

Oppsummering

 • Et forbrukslån kan være aktuelt når du har behov for å få finansiert hele eller deler av kjøreopplæringen
 • Privat øvelseskjøring er viktig for å redusere kostnadene til førerkort
 • Sammenligning av lån til førerkort fra flere banker gir deg lavest mulig rente