Lån til traktor

I denne artikkelen vil du kunne lese om hvordan du kan finansiere kjøp av ny eller brukt traktor. Vi forteller deg også hvordan du kan få lavest mulig rente på et usikret lån til traktor.

Generelt om lån til traktor

En traktor er et uunnværlig motorkjøretøy i jord- og skogbruk. Den benyttes dessuten ofte innen industri, entreprenør- og anleggsvirksomhet. De fleste traktorer er i dag dieseldrevet, men det er også kommet elektriske traktorer på markedet. Les gjerne mer om miljøvennlige eltraktorer på nettstedet Traktor.no.

Dersom du planlegger å kjøpe traktor, bør du først vurdere hvilken type traktor du har behov for. Det kan for eksempel være at du ønsker en tohjulstraktor for bratte forhold, en skogbrukstraktor eller en mer vanlig landbrukstraktor. Dette vil også hjelpe deg med hvilken lånesum du trenger for lån til traktor.

Du må også tenke gjennom om du ønsker å kjøpe ny eller brukt traktor, og sjekke priser hos flere forhandlere før du bestemmer deg. Skal du kjøpe brukt traktor, er det vanligvis mange tilgjengelige på Finn.no i ulike prisklasser.

Det er lurt å bruke litt tid på å planlegge kjøp av traktor. Størrelse, vekt, sittekomfort, støynivå og drivstofforbruk er noe av det du bør vurdere.

Ulike typer av traktorlån

Hvis du trenger å låne penger til traktor, er det hovedsakelig to typer lån det skilles mellom: Lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Lån med sikkerhet vil si at du må stille traktoren, gården eller annen eiendom som pant for lånet.

Et lån til traktor med sikkerhet har som regel kostbare gebyrer, blant annet tinglysingsgebyr og etableringsgebyr. Banken kan dessuten sette betingelser for hvilken årsmodell du kan kjøpe. Det er vanlig at bankene for eksempel krever at traktoren ikke må være eldre enn 10 år gammel, da eldre modeller synker fort i verdi.

Når det gjelder lån uten sikkerhet, tilsvarer det et forbrukslån. Her slipper du å ta opp et pantelån der du betaler tinglysingsgebyr. Etableringsgebyret for forbrukslån er dessuten mye lavere enn ved et pantelån.

Velger du å ta opp et usikret lån til traktor, er det ingen begrensninger i forhold til hvilken årsmodell du kan kjøpe.

Den effektive renten på lån til traktor med sikkerhet er naturlig nok lavere enn på et forbrukslån. Betaler du ikke renter og avdrag på banklånet slik det står oppført i låneavtalen, kan banken ta beslag i traktoren og selge den. De vil dermed få dekket store deler av lånesummen du skylder banken.

Banker som låner ut penger uten noen form for sikkerhet tar en høyere risiko, og  renten blir av den grunn satt noe høyere.

Når det gjelder valg av lån til traktor, må du vurdere det alternativet som passer deg og din økonomi best.

Tips: Les også vår artikkel om bedriftslån uten sikkerhet.

Hvor mye kan jeg få i lån til traktor?

Et lån uten sikkerhet egner seg like godt til ny eller brukt traktor. Din betalings- og betjeningsevne avgjør hvor høy lånesum du kan få innvilget.

Et lån uten sikkerhet til traktor er et godt alternativ for deg som ønsker å kjøpe en valgfri traktor, men ikke har oppsparte midler til å kjøpe den kontant.

Ikke alle ønsker eller har muligheten til å få et lån til traktor med sikkerhet i motorkjøretøyet, gården eller boligen. Da vil et lån uten sikkerhet være svært aktuelt for å kunne realisere kjøpet.

Forbrukslån har som regel en låneramme på inntil kr. 500.000,-, slik at du kan være trygg på at du kan få fullfinansiert traktoren.

Leasing av traktor

Et alternativ til å ta opp et lån til traktor er leasing. Å lease en traktor betyr at du inngår en leieavtale for en bestemt periode. Etter at leasingperioden er slutt, kan du velge å kjøpe traktoren dersom du ønsker det.

Det er mulig å opprette en leasingavtale til traktor gjennom Ikano Bank, og du oppnår skattefordeler ved å benytte deg av denne finansieringsformen. Det får du fordi hele leiebeløpet kan trekkes fra i regnskapet ditt.

Krav til lånesøker for lån uten sikkerhet til traktor

Banker som tilbyr lån uten sikkerhet stiller ofte krav til at lånesøker må være over 20 år. Her er det imidlertid store variasjoner mellom de ulike bankene. Enkelte banker har en aldersgrense på 18 år, mens andre banker ikke tilbyr forbrukslån til personer under 25 år.

Alle banker krever imidlertid at du som søker om lån til traktor ikke har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Det kreves også at du har en rimelig god inntekt, slik at du kan klare å betjene lånet til traktoren.

Nedbetalingstid 

Et lån uten sikkerhet til traktor har en maks nedbetalingstid på 5 år. Det er også mulig å velge kortere nedbetaling hvis det er mer ønskelig. I tillegg kan du når som helst betale inn ekstra på ditt lån til traktor, slik at du kvitter deg med gjelden raskere enn det som står i låneavtalen.

Det er dessuten kostnadsfritt å foreta ekstra innbetalinger eller å innfri hele lånet dersom du skulle få muligheten til å gjøre det i løpet av nedbetalingstiden.

Viktig å huske på når du skal finne det beste lånet til traktor

For mange vil det beste forbrukslånet være det lånet som har den laveste renten. Det er imidlertid flere faktorer som spiller inn når den effektive renten fastsettes av bankene på et lån til traktor.

Din årsinntekt og hvor mye gjeld du har fra før, påvirker ikke bare rentenivået, men disse faktorene sammen med din personlige kredittscore bestemmer også hvor høy lånesum du kan få innvilget.

Ettersom bankene benytter ulike kredittopplysningsbyråer, vil også kredittscoren din variere ut fra hvilken bank du søker lån hos. Det kan faktisk skille såpass mye at du kan få innvilget et lån uten sikkerhet i en bank, men kan oppleve få avslag i en annen.

For å finne det beste lånet til traktor bør du derfor søke om lån i flere banker samtidig. På denne måten vil du få mulighet til å sammenligne renter og vilkår slik at du kan velge deg ut det mest attraktive traktorlånet.

Benytter du en lånemegler, vil du spare mye tid på søknadsprosessen. I tillegg oppnår du en bedre sjanse for å finne beste tilbud med lav rente.

Oppsummering av traktorlån

De beste argumentene for å ta opp et lån til kjøp av traktor er følgende:

  • Et lån uten sikkerhet til traktor er langt mindre tidkrevende å opprette enn et pantelån
  • Det er mulig å innfri hele eller deler av ditt lån til traktor når du selv måtte ønske det
  • Du unngår å måtte betale tinglysingsgebyr
  • Du kan kjøpe den traktoren du selv ønsker, også en eldre årsmodell
  • Det er uforpliktende å søke om forbrukslån