De fleste som trenger lån til motorsykkel stiller kjøretøyet som pant for lånet. Det finnes også situasjoner som gjør at et MC-lån uten sikkerhet passer best.
Se i tabellen nedenfor for MC-lån uten sikkerhet.
De fleste som trenger lån til motorsykkel stiller kjøretøyet som pant for lånet. Det finnes også situasjoner som gjør at et MC-lån uten sikkerhet passer best.
Se i tabellen nedenfor for MC-lån uten sikkerhet.
Hovedspørsmålet for de fleste er om de får et vanlig MC-lån med sikkerhet eller ei. Et lån med sikkerhet har som regel de laveste rentene, men kravene for å få låne kan være noe høyere. For noen er utfordringen enten det at de ikke har egenkapital, eller at bankene mener søkeren ikke er kredittverdig.
Hvilken lånetype og bank kan også komme an på prisen på motorsykkelen.
Et MC-lån uten sikkerhet er noe dyrere, men kan være mer egnet når prisen på kjøretøyet er lav.
Vi skal gå nærmere inn på begge finansieringsløsningene, og starter med motorsykkellån fra banker som ikke krever pantesikring.
Et MC-lån uten sikkerhet er i prinsippet det samme som et forbrukslån. Kjennetegnene på disse lånene er først og fremst disse:
Ulempen med et usikret lån er at rentene er høyere enn på lån der sykkelen tas i pant.
Vi skal se nærmere på hvordan rentene blir på et usikret lån lenger ned i artikkelen. I alle tilfeller er det om å gjøre å finne den banken som gir deg det mest gunstige tilbudet. For å gi deg selv sjansen til dette må du innhente mange lånetilbud.
I dag finnes det et høyt og voksende antall banker i Norge som fokuserer på lån uten sikkerhet. I prinsippet bør du sende en søknad til samtlige dersom du skal finne det billigste lånet. Det ville imidlertid kreve ganske mye innsats og leting etter alle bankenes nettsider.
Den enkleste løsningen er å bruke en såkalt låneagent. Dette er selskap som representerer opptil 20 ulike utlånere. Sender du søknaden via et av agentselskapene kan du potensielt motta et lånetilbud fra samtlige partnerbanker.
Fordelene med låneagenter:
Bankene fastsetter rentetilbudene på individuelt grunnlag. Det vil si at kredittscoren din vil påvirke hvilke renter du får. Kredittscoren får bankene fra kredittopplysningsbyråer, og den er basert på en rekke faktorer som har økonomien din å gjøre.
Samtidig påvirker også lånesummen hvilke renter du får tilbudt.
Har banken renter som ligger mellom 7% og 18%, og din kredittscore er høy, kan rentene bli noe slikt:
Dette prinsippet brukes også i sparebankene når de tilbyr renter på blant annet boliglån, men avstanden mellom høye og lave renter er mindre.
Les også: Informasjon om billån uten sikkerhet
Du må regne med at banken du låner fra krever et etableringsgebyr for usikrede MC-lån. Gebyret er som regel på rundt 900 kroner. Du må også betale et termingebyr hver måned på omtrent 50 kroner.
Etableringsgebyret på usikrede lån er gjennomgående lavere enn tilsvarende gebyr på MC-lån med sikkerhet. Akkurat dette spiller likevel ikke så stor rolle, i og med rentene uansett er forskjellige.
Effektive renter får vi når vi legger sammen alle rentekostnader med alle gebyr. Som regel kommer det sikrede lånet best ut, men ikke alltid. Vi skal drøfte og eksemplifisere dette etter avsnittene om sikrede motorsykkellån.
Både vanlige sparebanker og mange spesialiserte finansieringsforetak tilbyr motorsykkellån der sykkelen tas i pant av utlåneren. Kostnadene på disse lånene kan variere en god del fra bank til bank. Det er også store forskjeller på rentebetingelsene i forhold til hvor mye egenkapital du stiller med når du kjøper sykkelen.
Et vanlig nivå på rentebetingelsene kan se slik ut:
Du får de laveste rentene når du stiller med mest egenkapital. Koster motorsykkelen 200 000 kroner må du med andre ord selv skaffe minst 70 000 kroner for å få bankenes laveste renter.
Som med usikrede lån til motorsykkel så kan lånestørrelsen også innvirke på de nominelle rentene på et sikret lån. Dette er imidlertid ikke like vanlig på sikrede lån. Vær likevel oppmerksom på dette om du skal låne med sikkerhet. Dersom banken har høyere nominelle renter for lavere lånesummer, er det stor sannsynlighet for at du snakker med en av de dyrere bankene.
Les også: Informasjon om lån til båt uten sikkerhet
Størrelsen på etableringsgebyret kan utgjøre en stor forskjell på ulike bankers MC-lån. Et rimelig gebyr for etablering ligger på omtrent 2 000 kroner, men mange banker krever betydelig mer enn dette.
For å få et sikret MC-lån vil banken også stille krav til hva slags forsikring du må ha på sykkelen. Er sykkelen dyr og lånet høyt må du regne med at kravet er full kaskoforsikring.
I tillegg vil du betale et gebyr for tinglysning når MC-lånet er pantesikret. Dette gebyret er ikke all verden og ligger på omtrent 500 kroner.
I grove trekk vil et pantesikret MC-lån lønne seg i de fleste tilfeller. Unntakene finnes imidlertid.
Hvis du har bestemt deg for å søke om et vanlig MC-lån med sikkerhet i sykkelen vil som nevnt egenkapitalen være avgjørende for rentebetingelsene. Er sykkelen noenlunde rimelig vil dette neppe by på et problem.
Er sykkelen dyr kan det være vanskelig å skaffe nok egenkapital for enkelte. Spesielt dersom du skal ha de laveste rentene på lånet. I noen tilfeller låner folk til egenkapital. Dette er ikke spesielt økonomisk hensiktsmessig med mindre du klarer å betale ned på lånet til egenkapital raskt nok.
Har du to lån, og et av de er merkbart dyrere, bør du alltid fokusere på å få innfridd det dyreste lånet først.
Den maksimale nedbetalingstiden du kan få på et lån avhenger av type. Dette er de vanligste grensene for antallet år du har på deg til å gjøre opp lånet.
Usikrede lån kan riktignok ha en nedbetalingstid på inntil 15 år, men dette gjelder kun dersom lånet brukes til å refinansiere et dyrere lån du har fra før.
Nedbetalingstiden på et MC-lån med pant avtaler du med banken eller finansieringsselskapet. Nedbetalingstiden vil også bli justert også i forhold til alderen på sykkelen. Som regel kreves det at sykkelens alder ikke kan være høyere enn lånetiden dersom du har fullfinansiert kjøpet.
Mange banker og finansieringsselskap tilbyr såkalte kaskofrie MC-lån. Disse er ment for de som kjøper billige motorsykler, oppussingsobjekter elle veteransykler, og som derav ikke trenger annet enn ansvarsforsikring for kjøretøyet.
Disse lånene har ofte rentebetingelser som er dyrere enn det du kan få på et usikret MC-lån. Her kan de nominelle rentene være så høye som 12% til 14%.
Til sammenligning er det mulig å få usikrede lån med betydelig lavere renter enn dette. Det beror på hvor kredittverdig du er. Har du høy nok kredittscore er sjansene store for at det usikrede lånet lønner seg. Har du lav kredittscore er sjansene det motsatte. Lånesummen det er snakk om spiller også en rolle.
Når du skal ferdes på norske veier med motorsykkel eller et annet kjøretøy må du som et minimum ha ansvarsforsikring. I dag betaler du denne samtidig med det som tidligere het årsavgift (nå trafikkforsikringsavgift). Prisen kommer an på hvor mange av årets dager du eier sykkelen.
Ansvarsforsikringen dekker skade på deg som er fører av motorsykkelen, en eventuell passasjer som sitter på, samt skade på andre personer og andres eiendeler.
Skal du ha delkasko eller full kaskoforsikring vil prisen bestemmes av flere forhold:
Regn med å betale fra 7 000 kroner og oppover per år for en noenlunde stor og dyr motorsykkel. Har du en mindre og rimeligere sykkel vil du sannsynligvis betale omtrent 4 000 til 5 000 per år for forsikringen. Dette når egenandelen er på omtrent 4 000 til 5 000 kroner.
Du kan stort sett se bort fra de siste avsnittene dersom du kjøper en ny motorsykkel fra en anerkjent forhandler. Som første eier vil det naturligvis ikke være heftelser på kjøretøyet.
Det er ikke like stor risiko for svindel når du kjøper du brukt i butikk som når du kjøper privat. Likevel bør du som et minimum sjekke om det er heftelser på kjøretøyet.
Kjøper du brukt og privat må du være påpasselig. Sjansene for å bli utsatt for svindel er riktignok lave, og man trenger ikke være overnervøs, men sunt vett og forhåndsregler anbefales på det sterkeste.
Kjøper du en brukt motorsykkel bør du først sjekke at selgeren også er sykkelens faktiske eier. Dette gjør du enkelt hos Statens Vegvesen.
Når du har forsikret deg om at du forhandler med rette eier av motorsykkelen sjekker du om det er heftelser på kjøretøyet.
Er det heftelser på motorsykkelen vil opplysningene se slik ut:
Summen som er registrert betyr ikke nødvendigvis at dette er det selgeren faktisk skylder. Selgeren har sannsynligvis allerede betalt ned endel på lånet.
Du bør skrive en kjøpekontrakt med den som selger motorsykkelen. Kontrakten bør inneholde en beskrivelse av hva du kjøper.
I tillegg bør kontrakten beskrive hvordan oppgjøret skal foretas, inkludert oppgjør med banken som eventuelt har pant (heftelser) i sykkelen.
Dersom det er heftelser på kjøretøyet er det du selv som bør stå for innfrielsen av dette, og deretter gjøre opp det resterende beløpet med selger.
Ta kontakt med banken eller finansieringsselskapet som eier pantet. De vil gi deg eksakt sum som skal betales. Deretter betaler du resten til selgeren. Det anbefales at du betaler via bankoverførsel (ikke kontant).
Etter at oppgjøret er foretatt skal det sendes inn en salgsmelding. Dette bør du og selgeren gjøre sammen på nettsiden til Statens Vegvesen.
Det siste som skal gjøres er å få omregistrert motorsykkelen i ditt navn. Samtidig skal du betale avgift for dette. Dette foretas også på nettsiden til Statens Vegvesen. Husk at motorsykkelen må være forsikret før den blir omregistrert.
Du kan skrive ut et midlertidig vognkort på samme nettside hos vegvesenet. Det offisielle vognkortet blir sendt i posten, og du har det som regel innen en uke.