Finn billigste kredittlån

I noen tilfeller kan et såkalt kredittlån uten sikkerhet være vel så bra som et vanlig forbrukslån. Hva du bør velge kommer i stor grad an på hvor disiplinert du er, og hva du trenger pengene til.

Her kan du finne ut av fordelene og ulempene med å velge kreditt fremfor nedbetalingslån. Vi gir deg også noen tips om hvordan du finner lånet med de beste betingelsene.

Hva er et kredittlån?

Det er enklere å forstå hva et kredittlån er hvis du allerede kjenner til begrepet nedbetalingslån. På nedbetalingslånet får du utbetalt hele lånesummen så snart låneavtalen er underskrevet. Deretter betaler du tilbake pengene i faste avdrag over et visst antall terminer. De fleste lån fungerer på dette viset.

Et kredittlån er når du får tildelt en kredittramme som du bruker fritt. I utgangspunktet utbetales ikke pengene til kontoen din, men står tilgjengelig hos banken. Du velger selv hva du vil overføre. Lånet fungerer dermed på samme vis som et kredittkort, minus det at du ikke har et kort.

Finanstilsynets retningslinjer gjør at et kredittlån kan bli omgjort til vanlig nedbetalingslån dersom hele kredittrammen er fullt opptrukket. I såfall får lånet faste avdrag og maksimalt 5 års nedbetalingstid.

Forbrukslån som regel billigere

Det billigste forbrukslånet du kan finne i dag har en effektiv rente på 5,00%.

Selv om det er en del fordeler med kredittlån fremfor nedbetalingslån, er det viktig å huske at fordelene kan bli til ulemper. Det kommer mye an på om du er økonomisk anlagt.

Husk også at de effektive rentene på vanlige forbrukslån er som regel noe lavere enn på kreditter.

Dette gjelder spesielt kreditter fra banker som kun låner ut småsummer, eller såkalte mikrolån. Der kan nemlig rentene være skyhøye, og til og med dyrere enn kredittkort.

Tips: Les også vår side som forklarer beste forbrukslån

Beregning av renter

Når du tar opp et normalt lån uten sikkerhet vil det beregnes renter av hele summen du til enhver tid skylder banken. Den rentebærende gjelden reduseres ettersom du betaler avdrag. Dermed blir rentene noe lavere den andre måned enn den første, og så videre.

På et kredittlån beregnes det renter kun av det beløpet du velger å ha disponibelt på kontoen din. Du får ingen utgifter på den delen av kredittrammen som du lar stå urørt.

Eksempel:

 • Kredittrammen er 250 000 kroner.
 • Du har overført 10 000 kroner til din egen konto.
 • Banken beregner da renter av kun disse 10 000 kronene.

Husk at en kredittramme regnes som gjeld når du skal søke om for eksempel boliglån, selv om du ikke har brukt noe av kreditten. Kredittlån og kredittkort vil dermed redusere låneevnen din.

Kredittlån har fleksibel nedbetaling

Hvis du til stadighet betaler kun minimumsbeløpet på et kredittlån eller et kredittkort, kan kostnadene bli veldig høye til slutt.

Tilbakebetalingen på et vanlig forbrukslån er bestemt på forhånd. Du betaler en lik sum hver måned, helt til lånet er oppgjort.

På et kredittlån betaler du tilbake på samme vis som med et kredittkort.

 • Du får faktura hver måned for det beløpet du faktisk har brukt.
 • Hvis du vil kan du betale kun et minimumsbeløp.

Minimumsbeløpet er som regel den summen som ville gjort at hele gjelden ble nedbetalt på 5 år. Det vil si omtrent 3% til 4% av utestående saldo. Bruker du 10 000 kroner, vil minimumsbeløpet bli på mellom 300 og 400 kroner.

Denne fleksibiliteten kan være grei å ha hvis du har lite penger en måned. Husk likevel at jo mindre avdrag du betaler, desto dyrere blir lånet.

Et kredittlån har ikke en sluttdato

Det vanlige forbrukslånet gjøres opp i henhold til en nedbetalingsplan. Du betaler avdrag som er beregnet i forhold til antallet terminer du avtalte med banken. Låneforholdet ditt er dermed avsluttet den dagen hele gjelden er oppgjort.

Et lån til kreditt har ikke en sluttdato på samme vis som vanlige lån uten sikkerhet.

Eksempel:

 • Du får en kredittramme på 50 000 kroner.
 • Du bruker opp hele kredittrammen.
 • Disponibel kreditt er nå 0 (null) kroner.
 • Deretter betaler du tilbake hele beløpet.
 • Den disponible kreditten er igjen på 50 000 kroner.

Slik kan du holde på så lenge du vil, og om så i årevis.

Hvor stor kredittramme du kan få varierer fra bank til bank. 500 000 kroner er uansett det høyeste beløpet du kan søke om uten å stille med sikkerhet.

Du trenger ikke stille med sikkerhet

Fordelen med med kredittlån og forbrukslån er at du ikke trenger pante hjemmet ditt for å få finansiering. Dette er samtidig også en ulempe fordi rentene da blir høyere.

Som med normale forbrukslån trenger du ikke stille med sikkerhet for et kredittlån. Dette gjør at alle som er myndige kan skaffe seg finansiering, selv om de ikke eier sin egen bolig.

Det finnes også kredittlån med sikkerhet. For eksempel er et rammelån en form for kreditt, men da må du eie bolig. I tillegg må boligen må ha en belåningsgrad på under 60%.

Kredittlån er billigere enn kredittkort

Betingelsene du får på et kredittlån er omtrent de samme som du ville fått på et vanlig lån uten sikkerhet. Det vil si at du i beste fall kan få effektive renter ned mot 5% til 6%.

Til sammenligning har omtrent alle kredittkort effektive renter på mellom 20% og 40%.

Rentene på forbrukslån og lån til kreditt bestemmes av fortrinnsvis to faktorer.

 • Lånesum – Et større lån til kreditt har vanligvis lavere rente enn et lite kredittlån.
 • Kredittscore – Hvis kredittscoren din er høy kan du forvente lavere renter enn motsatt.

Kredittkortene er sikre betalingsmidler med mange fordeler, men de bør ikke brukes som en lånemulighet. Dette fordi rentene er betydelig høyere enn på de aller fleste lån.

Ulemper

Statistikk fra Gjeldsregisteret viser at folk med mye usikret gjeld risikerer å få betalingsproblemer. Personer med kredittlån og kredittort er spesielt utsatte.

De momentene vi nå har gått igjennom kan være fordeler for noen, men fordelene har i så fall en bakside.

Et kredittlån kan nemlig bli ganske dyrt dersom du ikke er disiplinert og økonomisk anlagt.

 • Hvis du til stadighet betaler tilbake kun minimumsbeløpet, vil kreditten fort kunne bli betydelig dyrere enn et vanlig nedbetalingslån.
 • Det kan bli fristende å ty til kreditten i situasjoner der du heller burde spart opp pengene.
 • Lånekostnadene dine blir mindre forutsigbare enn på et nedbetalingslån.
 • Antallet banker som tilbyr kredittlån er lavt, og derav er det lite konkurranse på dette produktet. Det igjen gjør at sjansene for de beste rentene ikke er like bra som på lån uten sikkerhet.

Tenk deg nøye igjennom før du velger hvilken finansiering du skal søke om. Et vanlig forbrukslån kan være en bedre løsning hvis du vet at du lett blir fristet til å bruke lånte penger.

Kan man få kredittlån på dagen?

De fleste banker gir deg svar i løpet av noen timer når du søker om forbrukslån eller kredittlån. Det er svært sjelden du må vente mer enn en dag før du hører fra banken. Hvis banken mener du er kredittverdig vil lånetilbudet ligge vedlagt.

I alle tilfeller råder vi deg til å ikke ta forhastede beslutninger. Å låne på impuls kan føre til at du velger en bank som er dyrere enn konkurrentene. Bruk muligheten til å sammenligne betingelsene før du bestemmer deg.

Tips: Les også vår side om forbrukslån på dagen uten sikkerhet.

Det er over 30 banker som tilbyr lån uten sikkerhet, men det er kun 2-3 av disse som også tilbyr kredittlån uten sikkerhet. Derfor vil du sannsynligvis få mer gunstige rentetilbud på vanlige forbrukslån.

Hvordan finne billigste lån til kreditt?

Du bør hente inn så mange tilbud du kan før du bestemmer deg for hvilken bank du skal låne fra. Det er bare da du får sjansen til å finne det billigste lånet.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke en låneagent.

På forsiden finner du oversikt over de vi mener er de beste selskapene på dette området. Her er noen av fordelene med et lån med kreditt:

 • Du kan motta et høyt antall tilbud på lån.
 • Låneagentene gir deg hjelp og råd hvis du trenger det.
 • Du slipper å kaste bort tid på å finne frem til alle aktuelle banker.
 • Tilbudene kommer minst like raskt som når du søker direkte.
 • Tjenestene til låneagenten er gratis og uforpliktende.