Lån til bryllup

Å gifte seg er for mange en av de viktigste dagene i livet og et høydepunkt av det sjeldne slaget. For de som mangler oppsparte midler kan et lån til bryllup være den rette løsningen.

Ifølge Side2.no vil et gjennomsnittlig bryllup ende opp med å koste omkring 100 000 kroner. Her ser vi nærmere på bruken av forbrukslån til å betale for bryllup, og hvilke fordeler/ulemper som følger med.

Hent inn flere tilbud på lån

To lån med identisk nominell rente kan ende opp med å koste vidt forskjellige summer. Derfor er det viktig å hente inn tilbud fra flere banker når du skal låne penger. Å hente inn et tilbud på lån til bryllup er helt uforpliktende og gratis.

Når du sammenligner tilbud på forbrukslån er det samtidig viktig å kjenne til forskjellen på nominell og effektiv rente. Husk at du alltid må fokusere på det effektive rentenivået som følger med lånet.

Som vi nevnte innledningsvis kan det være klokt å benytte seg av en lånemegler. I stedet for å sende inn flere titalls separate søknader trenger du bare å sende inn én søknad hos megleren.

ungt ektepar

Legges den andre inn som kausjonist (medsøker) vil banken premiere dere med et lavere rentenivå.

Anbefalte lån til bryllup

Forbrukslån kan være relativt dyre og store prisforskjeller eksisterer mellom bankene. Her har vi plukket ut noen få lånemeglere og banker som tilbyr finansiering med gode vilkår.

Axo Finans

Axo Finans er en lånemegler som henter inn tilbud hos 21 forskjellige banker på dine vegne. Tjenesten er gratis og øker sjansen for å motta et godt rentetilbud.

AXO henter tilbud fra over 21 forskjellige banker

Via nettsiden kan du søke om lån til bryllup fra 5 000 til 500 000 kroner, med svar på søknaden innen 1-2 dager. Rente fra 6,81 prosent.

For å søke om forbrukslån via Axo må du ha fylt 20 år og kunne dokumentere en årlig inntekt på minst 100 000 kroner.

Santander Consumer Bank

Alle smålån på under 70 000 kroner er uten etableringsgebyr i denne banken.

Santander Consumer Bank: Et ypperlig valg for deg som kun trenger litt mellomfinansiering til bryllupet.

Forbrukslån fra 10 000 til 70 000 kroner er helt gebyrfritt. Det betyr at du kun forholder deg til det effektive rentenivået. Laveste rente på smålån er 11,90 prosent med maks 5 års nedbetalingstid.

For at lånet skal innvilges av Santander må du være minst 23 år og ha en inntekt på minimum 200 000 kroner i året.

Bryllup

Lån til bryllup gir deg nødvendig finansiering når du trenger det som mest. Sørg for å betale tilbake lånet så raskt du kan for å spare penger.

Easybank

Easybank er et av alternativene for store forbrukslån.

Easybank er et tredje alternativ som kan hjelpe deg finansiere den store dagen. Hos denne långiveren kan du få lån fra 5 000 til 500 000 kroner uten krav til sikkerhet. Nedbetalingstiden er satt fra 1 til 5 år, og nominell rente begynner fra 7,49%.

Rentenivået hos Easybank ligger i utgangspunktet en smule høyere enn enkelte andre banker, men dette er uansett avhengig av hvilken kredittscore og betalingsevne du har. Du kan derfor finne det beste tilbudet hos Easybank, men prøv uansett å innhente flere tilbud slik at du får et sammenligningsgrunnlag. Kravet for å få forbrukslån fra denne banken er at du har fylt 23 år, har norsk fødsels- og personnummer, kan dokkumentere 3 års ligningshistorikk, samt at du ikke kan ha betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.

Krav til lånesøker og kausjonist

Kravene for å få innvilget et forbrukslån varierer fra bank til bank, men de aller fleste långivere har noen minimumskrav som må være oppfylt. Vi har tidligere skrevet en utfyllende artikkel om dette temaet.

Reglene for finansiering av bryllup avhenger i stor grad av kultur og levesett. I Norge er det ikke uvanlig at både mannen og kvinnen deler på den finansielle byrden.

Kausjonist kan derfor være en løsning som bør vurderes. Her vil den ene parten stå som hovedansvarlig for lånets tilbakebetaling, mens den andre garanterer for gjelden.

Fordelen med å stille kausjon for lånet er at banken som regel vil premiere deg med et lavere rentenivå. Det skyldes at banken føler seg sikrere på at lånet vil betales tilbake som avtalt.

Planlegg drømmebryllupet og lag et budsjett for å beregne den totale kostnaden.

Lag et skikkelig budsjett

Det er viktig å sette opp et detaljert budsjett for bryllupet, slik at dere får en oversikt over alle kostnadene.

Kostnader relatert til bryllupsfeiring med mat og tilbehør kan fort overstige 100 000 kroner. Derfor kreves det nøye planlegging på forhånd.

Selv om dette er en av livets store dager, er det kanskje lurt å ta et kritisk blikk på budsjettet for å se om det er steder hvor kostnadene kan begrenses?

Forskjellige typer finansiering

Utover lånets kostnader finnes det også flere andre punkter som er viktige å fokusere på. Her har vi listet opp noen av de tingene du bør være ekstra oppmerksom på:

Lånets nedbetalingstid bør være fleksibel. Husk at du kan betale ned bryllupslånet så raskt du ønsker, uten at du ilegges noen form for økonomisk straff. Samtidig bør dere ikke velge en for kort nedbetalingstid som gjør det vanskelig å innfri gjelden.

Snakk derfor med den vordende ektefellen og velg en nedbetalingsplan dere begge er komfortable med.

Avdragsfrie måneder tilbys av et utvalg banker, så lenge du oppfyller spesifikke vilkår. Her er det likevel viktig å huske på den effekten det har på lånets kostnader. Å utvide nedbetalingstiden vil føre til en høyere rentebelastning.

Bilde av par

Lån til bryllup bør betales tilbake så fort som mulig. Da unnslipper du høye rentekostnader.

Ulemper med å finansiere bryllup med et forbrukslån

Den største ulempen med et lån uten sikkerhet er rentekostnadene. Majoriteten av forbrukslån utbetales i dag med en årlig rente mellom 12-15 prosent, avhengig av søkerens kredittverdighet.

Enda rentenivå ligger betydelig lavere enn et kredittkort er det viktig at du kjenner til dette før du søker. Nygifte par befinner seg ofte i en etableringsfase med ambisjoner om å kjøpe egen bolig, bil og andre nødvendigheter.

Et høyt lån uten sikkerhet som stammer fra bryllupet kan gjøre det vanskelig å innfri disse målene. Vær derfor konservativ og ikke lån mer penger enn du behøver. I tillegg bør du betale tilbake lånet så raskt som overhodet mulig. Jo hurtigere du blir kvitt gjelden, jo mindre vil du ende opp med å betale i rentekostnader.

Meny