La bankene konkurrere om deg

Ved å søke lån hos flere banker samtidig, kan du la dem konkurrere om deg. I en slik prosess kan du bruke lånemeglere, noe som kan ha flere fordeler for deg som kunde. Slik går du frem for å la bankene konkurrere om deg.

Derfor bør du la bankene konkurrere om deg

#1. Undersøk flere låneaktører

Mange har samme bank i årevis, uten å tenke på at det kan finnes lån med bedre vilkår i andre banker. Det vil alltid være lønnsomt å undersøke ulike aktører med jevne mellomrom.

#2. Alltid konkurranse i markedet

Konkurransen om kundene er alltid reell. Alle bankene konkurrerer om det samme i samme marked. De vil ha kunder, og de vil strekke seg for å gjøre kundene fornøyde.

#3. Avslag hos én bank, betyr ikke avslag hos alle

Har du mye gjeld, inkassokrav og/eller betalingsanmerkninger, kan du få avslag på søknaden din. Selv om du får avslag hos én bank, kan det finnes løsninger som gir deg lån hos en annen bank. Dette er også en god grunn til å la bankene konkurrere om deg.

#4. Sammenlign for å finne det beste tilbudet

Hvis du undersøker markedet, sammenligner låneaktører og lar dem konkurrere om deg, kan du spare penger. Skjulte kostnader som renter og gebyrer kan trekke unødig store beløp fra konto, og det er ikke sikkert at du har det beste lånet for deg.

Gode råd når bankene skal konkurrere om deg

Her har vi samlet våre beste råd for hva du bør gjøre, når du skal la bankene konkurrere om deg.

#1. Skaff deg oversikt over økonomien din

Ved å skaffe deg oversikt over økonomien din gjennom å lage et budsjett, vil du få mer innsikt i hvor mye penger du har til overs hver måned. Slik kan du unngå å ta opp et lån du egentlig ikke har mulighet til å betjene.

Ved å lage et budsjett, kan du lettere få oversikt over økonomien din. Da vet du hvor mye penger du har hver måned til å betjene lånet. Dette bør du hensynta før du skal ta opp lån.

#2. Hold deg oppdatert på renteendringer

Du må også ta hensyn til at renten kan øke. Norges Banks styringsrente er i stadig vekst, og vi råder deg til å holde deg oppdatert på utviklingen av styringsrenten.

#3. Bruk en lånekalkulator

Bruk gjerne en lånekalkulator for å undersøke hvor mye ulike lån vil koste deg. Slik kan du lettere sammenligne lån fra flere aktører.

Bruk en lånemegler

En lånemegler er en som kan veilede deg med å finne riktig lån for deg og din økonomi. Lånemegleren blir en slags mellommann mellom deg og banken. Vedkommende vil innhente tilbud til deg fra låneaktørene med best mulig rente.

Å bruke en lånemegler kan spare deg for tid, fordi du slipper å opprette kontakt med flere ulike banker. Du kan også spare penger på administrasjonsgebyrer, siden lånemegleren tar seg av alt slikt.

Du kan søke gjennom lånemeglerens nettsider, og vedkommende vil så kontakte sine samarbeidspartnere for å innhente tilbud til deg. Tjenesten er gratis.

Bruk god tid når du skal få bankene til å konkurrere om deg

Når man trenger penger raskt, kan det være nærliggende å sende inn søknad om lån til første og beste bank. Dette behøver ikke å være smart. Før du søker, bør du ha bestemt deg for hvilket lån du ønsker å ta opp.

Vi anbefaler deg derfor å ta deg god tid når du skal finne det beste tilbudet.

Sammenlign lånevilkår for å øke konkurransen

Uavhengig av om du bruker en lånemegler eller ikke, er det flere faktorer som må vurderes og sammenlignes når tilbudene fra bankene innhentes. Både renter og gebyrer bør tas til etterretning.

Bruk gjerne en lånemegler. Lånemegleren vil da innhente tilbud til deg og gjøre prosessen lettere. Tjenesten er helt gratis.

Renter

Bankene oppgir både nominell og effektiv rente på lånene de tilbyr. Den nominelle renten er avgiften du betaler for selve lånet. I den effektive renten ligger både gebyrer og den nominelle renten. Derfor er det den effektive renten som forteller deg hva lånet egentlig koster.

Rentesatsen du blir tilbudt, vil påvirkes av flere ting, blant annet utslaget av kredittvurderingen. Kredittvurderingen vil kartlegge om det utgjør en risiko for banken å gi deg et lån. Får du en dårlig kredittscore, vil banken sannsynligvis avslå søknaden din om lån, eller du kan få dårligere vilkår på lånet.

Et alternativ er da å stille med sikkerhet i form av pant i bolig. Dette kan redusere hvor mye du må betale i renter.

Lesetips: Les mer om lån med sikkerhet i bolig her.

Gebyrer

Mange lån har etableringsgebyr. Dette er et engangsgebyr som bankene tar for det administrative arbeidet knyttet til lånet. I tillegg kan det være at du må betale termingebyr. Undersøk hvor mye de ulike lånene vil koste deg i gebyrer. Her kan det være penger å spare.

Oppsummering

  1. Det er flere gode grunner til å la bankene konkurrere om deg. Har du mye gjeld, er det stor sannsynlighet for at søknaden din blir avslått. Noen banker kan likevel tilby lån med sikkerhet. Ved å søke hos flere, kan du la bankene konkurrere om deg.
  2. Du kan bruke en lånemegler til å hjelpe deg i prosessen med å finne det beste lånet for deg. Lånemegleren vil innhente tilbud basert på din økonomi og dine behov.
  3. Sammenlign flere banker, både når det gjelder renter og gebyrer. Husk at den effektive renten er den egentlige kostnaden på lånet.