ATV-lån

En ATV gir deg en enorm frihetsfølelse, og egner seg for personer som liker fart og spenning. Vi forteller deg hvordan du kan få fullfinansiert en ATV, og hva som kreves for å få innvilget et usikret ATV-lån.

Hva er et ATV-lån? 

En ATV er et kjøretøy som kan brukes i alle typer terreng, og kan benyttes både på sommeren og om vinteren. Kjøretøyet kalles også for firehjuling eller terrengkjøretøy.

Det finnes mange forskjellige ATV-modeller på markedet i ulike prisklasser, og du kan velge mellom bensindrevet eller elektrisk firehjuling. Dersom du har behov for et ATV-lån, har du stort sett følgende to alternativer:

 • Lån med sikkerhet i kjøretøyet
 • ATV-lån uten sikkerhet

1. Lån med sikkerhet i kjøretøyet

Ordinære banker som tilbyr ATV-lån med sikkerhet i kjøretøyet, krever som regel at du må ha minst 20% av kjøretøyets kjøpesum i egenkapital. I tillegg tar banken salgspant i din ATV.

For å oppnå best mulig rente, kreves det imidlertid at du må stille med minst 30% av kjøpesummen.

Renten på denne type lån er generelt sett litt lavere enn på et lån uten sikkerhet. Det er fordi banken har rett til å selge kjøretøyet dersom du skulle få betalingsproblemer.

Banker som tilbyr ATV-lån med sikkerhet, kan kreve at kjøretøyet ikke er eldre enn 10 år gammel. Planlegger du å kjøpe en eldre brukt modell, kan det i enkelte tilfeller bli problemer med å få godkjent lånet i banken.

2. ATV-lån uten sikkerhet

Denne lånetypen er det samme som et forbrukslån, og passer best for personer som ikke har tilstrekkelig egenkapital. Uten 20 – 30 % egenkapital vil det være vanskelig å få innvilget et pantelån til kjøp av ATV.

Med et ATV-lån uten sikkerhet i kjøretøyet slipper du å ha oppsparte midler til egenkapital. Du kan dermed få fullfinansiert din nye ATV.

Din personlige økonomi bestemmer hvilken effektiv rente du får tildelt på lånet, og dette skjer etter at banken har foretatt en kredittsjekk av deg. Gjennomsnittlig effektiv rente ligger imidlertid på 14%, og lavest mulig rente er 5%.

Et ATV-lån uten sikkerhet har en nedbetalingstid på 1 – 5 år, og du har mulighet til å låne mellom 5000 kroner og 600 000 kroner.

Velger du å ta opp et forbrukslån fremfor et ATV-lån med sikkerhet i kjøretøyet, er det  ingen restriksjoner i forhold til hvilken årsmodell din nye firehjuling må ha. Du kan dermed kjøpe akkurat den modellen du selv vil, enten den er brukt eller ny.

ATV-modeller og bruksområder 

Skal du kjøpe din første ATV, kan det være nyttig å ha kunnskap om kjøretøyets bruksområder. En ATV er først og fremst beregnet for fritidsbruk, men brukes også til jordbruk, skogbruk, samt til jakt og fiske. Enkelte typer ATV er beregnet for barn, mens andre kun er beregnet for voksne.

Før du bestemmer deg for å søke om et ATV-lån, bør du tenke gjennom følgende:

 • Hvem som skal bruke firehjulingen
 • Hvilket underlag det skal kjøres på
 • Hva slags tilleggsutstyr og sikkerhetsutstyr du trenger
 • Om du ønsker en stillegående elektrisk modell eller en ATV med bensinmotor
 • Bakkeklaring og hjuldimensjon ut fra ønsket bruksområde
 • Motorkraft
 • Prisklasse
Har du behov for å låne penger til en ATV, bør du vurdere om du ønsker et lån med sikkerhet i kjøretøyet eller et lån uten sikkerhet. Din privatøkonomi, og om du har tilstrekkelig egenkapital, vil være avgjørende for ditt valg av lånetype.

Hvem kan søke om et ATV-lån? 

For å kunne søke om et forbrukslån til kjøp av firehjuling, krever bankene at du oppfyller følgende krav:

 1. Du må ha fylt 18 år
 2. Være bosatt i Norge
 3. Ha fast inntekt, uføretrygd eller pensjon
 4. Ikke ha betalingsanmerkninger

De aller fleste banker krever at din årlige inntekt er høyere enn 120 000 kroner i året. Det viktigste er at din betjeningsevne og betalingsevne er god, slik at banken vurderer at det er lav risiko for mislighold av lånet.

Tips: Se også vår artikkel om MC-lån her.

Hvordan du oppnår best mulig rente på ditt ATV-lån

Det er viktig å få så lav rente som mulig, slik at lånekostnadene ikke blir høyere enn nødvendig. For å oppnå dette, bør du sammenligne lånetilbud fra flere banker. Siden renten på ditt ATV-lån fastsettes individuelt, bør du sende inn lånesøknaden din til flere banker. Først da vil du kunne vite hvilken rente du tilbys.

Det kan imidlertid være tidkrevende å gjøre dette på egen hånd. Derfor anbefaler vi at du benytter en låneagent, som videreformidler din søknad til et stort antall banker som de samarbeider med. Å benytte en låneagent er gratis, og du får god hjelp til å sammenligne lånetilbud for å finne ditt gunstigste ATV-lån.

Det finnes mange låneagenter på markedet, og noen av de mest kjente er Axo Finans, Lendo, Uno Finans og Sambla.

Hvor stort ATV-lån du kan få innvilget, er avhengig av flere faktorer. Din inntekt i forhold til hvor mye gjeld du har fra før, vil påvirke lånesummen. I tillegg er banken pliktig til å følge Forskrift om finansforetakenes utlånspraksis (utlånsforskriften).

Oppsummering

 • Har du egenkapital til kjøp av ATV, kan du søke om lån med sikkerhet i kjøretøyet. Fordelen med denne lånetypen er at du kan oppnå en relativt gunstig rente.
 • Et ATV-lån uten sikkerhet er det samme som et forbrukslån. Fordelen med denne lånetypen er at du kan få fullfinansiert din firehjuling. I tillegg stilles det ingen krav til kjøretøyets årsmodell, noe som gir deg større valgfrihet. Ulempen er at renten er noe høyere på forbrukslån enn på lån med sikkerhet.
 • For å oppnå lavere rente på forbrukslånet ditt, bør du sammenligne lånetilbud fra mange ulike banker før du undertegner et tilfeldig lånedokument.
 • Benytter du en låneagent, vil de videreformidle din lånesøknad til mange banker. Dette gjør at selve søknadsprosessen blir enklere og raskere, og du oppnår et bredere sammenligningsgrunnlag.
 • ATV er et kjøretøy som kan brukes året rundt, og det er et stort antall modeller å velge mellom. Husk også å inkludere kostnader til hjelm og annet nødvendig sikkerhetsutstyr når du søker om et ATV-lån.