Lån til hund

Her ser vi på hvordan du kan låne penger for å kjøpe hund. I tillegg går vi nærmere inn på hva en hund koster, samt de løpende kostnadene ved å eie en hund.

Som ved alle lån man tar opp, må man regne på hvor mye man har råd til å låne. Derfor er det viktig å se på den langsiktige helheten, hvis man har tenkt å anskaffe en hund.

Forbrukslån til hund

Det som skiller et lån til hund fra en del andre lån, er at det man kjøper medfører økte kostnader.

Det er alltid smart å sette opp et budsjett. Ved å føre opp alle inntekter og utgifter man har, vil man se hvor mye man har råd til å betale på et lån hver måned. Husk da på at man også bør inkludere sparing hver måned, samt utgifter til eventuelle eksisterende lån.

Hvis man allerede har et forbrukslån, eller annen usikret gjeld, kan det være lurt å samle all forbruksgjelden i ett lån. Da kan man ofte få lavere totale kostnader.

Det er viktig å også ta med utgiftene til hundehold i budsjettet man setter opp.

Hunden er menneskets beste venn, heter det seg. Det er imidlertid ikke gratis verken å kjøpe eller å eie en hund. Sett derfor opp et budsjett på forhånd, slik at du vet hvordan det vil påvirke økonomien din.

Lån uten sikkerhet til hund

Når man skal låne penger for å kjøpe hund, vil det være et såkalt usikret lån. Da stiller man ikke fast eiendom som sikkerhet, slik man gjør for eksempel med boliglån.

Det finnes mange banker og finansinstitusjoner som tilbyr lån uten sikkerhet.

Det som er felles for slike lån, er at man kan bruke dem til akkurat det man selv vil. Ulempen er at de har en noe høyere rente enn sikrede lån, som boliglån. Derfor er det viktig å finne det lånet som har best rente.

Det gjør man lettest ved å søke til mange banker samtidig. Da kan man lett sammenligne den effektive renten på tilbudene man får, og velge den laveste.

Tips: Se også lån til tannbehandling.

Hva det koster å kjøpe en hund

Prisen på en hund varierer mye, både etter hvilken type det er og stamtavlen til hunden.

Man kan finne valper til salgs på Finn.no og andre markedsplasser. Det kan være en sikkerhet å da velge en registrert oppdretter, med hunder som har en kjent stamtavle. Samtidig kan det være like sunne og fine valper å finne hos privatpersoner som eier en hund som har fått et valpekull. Det viktigste er at valpen har fått godt stell, og har fått valpevaksine.

Man må regne med å betale minst 10 000 kroner for en valp, og noen kan koste opp mot 35 000 kroner.

Samtidig er det lurt å huske på at man også kan skaffe hund helt gratis, hvis man ikke er opptatt av å få en valp. FOD, Foreningen for Omplassering av Dyr har som regel alltid mange hunder, og katter, som trenger et nytt hjem. Hvis man tar kontakt med dem, kan man også få god informasjon om hunder og hundehold.

Utgifter når man skaffer seg hund

Enten man kjøper en valp eller tar over en voksen hund, så fører det med seg en del umiddelbare utgifter. Det inkluderer

  • Vaksiner og besøk hos veterinær.
  • Hundeseng.
  • Matskåler og leker.
  • Regndekken og eventuelt genser.
  • Sele og bånd.
  • Hundebur og/eller sele til bil.

I tillegg velger en del å gå på valpekurs. Det er særlig aktuelt hvis man ikke har hatt hund før, og ikke har venner eller familie man kan få hjelp til trening hos.

Som med så mange ting, kan man ofte finne brukt utstyr til hund på Finn.no og andre markedsplasser. Likevel skal man huske på at hundeutstyr blir relativt fort slitt. Derfor må man regne med å kjøpe nytt fra tid til annen.

Det gjelder særlig ting som seler, bånd og tepper. En del andre ting, som hundebur i metall, kan holde svært lenge hvis det tas godt vare på.

En hund koster penger både i innkjøp og i faste utgifter. Hvis man vil holde kostnadene nede, kan man skaffe mye utstyr brukt. En del utgifter kommer man imidlertid ikke utenom, som mat, vaksiner og veterinærbesøk.

Hva et hundehold koster

Hvor mye man bruker på hundehold i måneden varierer. Man kan velge å kjøpe mye og dyrt utstyr, eller man kan være mer nøktern. Det kommer mye an på hva man liker selv, hunden vil ofte ikke merke forskjell på nye dyre ting eller brukte ting.

Noe må man likevel regne med å bruke penger på. Mat og hundeposer er noe man stadig må handle inn, så det må settes opp på det månedlige budsjettet.

Et godt tips for å vurdere om man har råd til en hund, er å legge alle utgiftene inn i budsjettet man har i dag, og så foreløpig spare de pengene. Hvis man fint klarer den ekstra utgiften, kan man føle seg litt tryggere på at man har råd til å ha hund.

Lesetips: Se også vår artikkel om lån til traktor her.

Oppsummert

Hvis man vurderer å låne penger til å kjøpe hund, er det mest aktuelt å søke om et forbrukslån uten sikkerhet. Før man gjør det, er det viktig å sette opp et budsjett for å finne ut om man har råd til ekstrakostnadene ved:

  • Månedlige utgifter til hundeholdet.
  • Månedlige terminbeløp på hundelånet.