Søk lån med BankID

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Lån
  4. chevron_right
  5. Søk lån med BankID
bank id for lån

Digital legitimering og signering via BankID har gjort prosessen med å søke lån både raskere og enklere. De aller fleste långivere på det norske markedet støtter idag BankID, med noen få unntak. Som resultat kan du signere gjeldsbrev både på mobil og laptop, uten å måtte besøke banken.

Hva er BankID?

BankID er rett og slett en digital metode for identifisering og legitimering av en person. Det er idag den mest brukte digitale identifiseringsmetoden i Norge med godt over 3 millioner brukere. Systemet ble i utgangspunktet utviklet for identifisering og innlogging i nettbanker og offentlige tjenester. De siste årene har også private aktører også tatt i bruk BankID. Du kan idag bruke BankID for alt fra å logge inn på AltInn til å signere kontrakter og legge inn bud på en bolig, alt direkte fra din datamaskin eller mobil, uten at du trenger å fremvise noen legitimasjon eller sende over signerte papirer til mottaker. En signatur gjort med BankID er juridisk like bindende som en signatur på papir.

BankID fungerer ved at du identifiserer deg med ditt fødselsnummer, en engangskode som du får enten fra en kodebrikke eller som sendes deg via SMS, samt et personlig passord som du oppretter når du aktiverer din BankID.

Å benytte Bank-ID er enkelt, trygt og tidsbesparende

Hvordan bruke BankID for å søke lån

For banker og andre långivere som ikke har et godt utbygd nettverk av filialer rundt omkring i landet, er BankID en essensiell tjeneste. Bankkunden slipper å sende papirdokumenter frem og tilbake, med krav om legitimering på postkontoret.

Tidligere tok det ofte én uke (om ikke lenger), fra gjeldsbrevet ble bestilt, til pengene stod på konto. Med BankID slipper man heldigvis å dra frem passet og drasse av gårde til det lokale Posthuset. Det sier seg selv at ved slike forhold, var det ingen banker som kunne tilby forbrukslån «på dagen», noe som idag er blitt så populært.

Når du idag søker om et forbrukslån eller en annen type usikret lån, foregår hele prosessen normalt online. Du fyller ut et søknadsskjema på bankens nettside som banken heretter behandler. Normalt innbefatter dette at banken foretar en kredittsjekk av deg. Basert på din kredittscore avgjøres det om banken kan innvilge deg et lån – og til hvilken rente. Du får deretter tilsendt et lånetilbud på epost, med en link til din personlige låneavtale på bankens nettsider. Når du har lest og akseptert låneavtalen, identifiserer du deg selv og gjør en digital signering med din BankID.

Dette oppfyller begge kravene banken har for å kunne innvilge deg et lån. Banken er lovpliktig å foreta en identifikasjonskontroll av deg som kunde, for å motvirke hvitvasking. Banken må i tillegg få en juridisk gyldig signatur fra deg på gjeldsbrevet, slik at de kan tvangsinndrive pengene i tilfelle du misligholder lånet.

Både legitimasjonskontrollen og den juridiske signeringen foretas i én operasjon med BankID, og dette registreres umiddelbart i bankens system. Saksbehandlingstiden fra du søker om lånet til pengene blir utbetalt til din konto kan dermed reduseres til bare noen få timer, og normalt vil du ha pengene tilgjengelig på konto neste virkedag.

En låneavtale kan også signeres med Bank-ID på mobil

På mobil

Tiden da du bare kunne bruke BankID på laptop eller desktop datamaskin er heldigvis for lengst forbi, og de fleste mobiloperatører støtter idag BankID på mobil. Er det noen år siden du sist har fått nytt SIM-kort må du sannsynligvis be mobilselskapet ditt om å få tilsendt et nytt SIM-kort som er klargjort for BankID. Når du har mottatt dette og satt det i telefonen, må du gå inn i nettbanken din hos den banken som har utstedt BankID-en din, og aktivere «BankID for mobil».

BankID på mobil er gratis å benytte i de aller fleste tilfeller. Ett unntak er de som mottar tekstmeldinger i utlandet, eller kjøper datapakker for å få tilgang. Under normale forhold sender mobilen din 2-3 tekstmeldinger til BankID for å fullføre en innlogging eller elektronisk signering.

Hvordan få BankID

Hvis du ikke har BankID fra før, er det heldigvis enkelt å bestille. For å motta brikken må du være over 15 år og ha et kundeforhold i en norsk bank. Det stilles forøvrig ikke krav om at kontoen faktisk må være i aktiv bruk. I tillegg må du ha legitimert deg overfor banken som skal utstede BankID. Kontroll av legitimasjon gjennomføres når man blir kunde i banken, og vil derfor ikke være et krav på bestillingstidspunktet.

Har du tilgang til nettbank i banken som skal utstede din BankID? Du kan vanligvis bestille brikken direkte gjennom nettsidene, og fastsette PIN koden. Vanligvis tar det ikke mer enn to dager før brikken ankommer via posten, og er klar til bruk.

Mer om BankID

Meny