Caravanlån – Lån til campingvogn eller bobil

Mange drømmer om å eie en egen bobil eller campingvogn, men noen ganger strekker ikke nødvendige midler til. Da kan et caravanlån være et alternativ. Et slikt lån kommer både med og uten sikkerhet. Vi forklarer begge i denne artikkelen.

Økning i caravanlån

Det har de siste årene vært en økning i bruk av bobil og campingvogn i Norge. Mange reiser også til utlandet, blant annet til Sverige, Danmark og Tyskland med bobilen eller campingvogna.

En del velger å først leie caravan en periode, for å prøve ut hvordan det er å feriere på den måten. Mange blir da så fornøyde at de går videre til å kjøpe egen caravan. Det har også ført til økning i antall caravanlån.

For standarden på bobiler og campingvogner har også økt. Dermed har også prisene økt.

Nå koster en gjennomsnittlig bobil om lag 500 000 kroner, og campingvogn kan man finne til rundt 200 000 kroner. Det finnes imidlertid mange både langt rimeligere og dyrere utgaver. Det varierer etter størrelse og standard, og ikke minst etter om man kjøper brukt eller ny.

Stadig flere velger friheten ved å reise rundt i bobil eller campingvogn i ferien.

Mange tilbyr lån til campingvogn

Det finnes i dag en rekke caravanlån, fra ulike tilbydere. Likevel er det noen enkle trinn som kan hjelpe deg til å finne det som passer best for deg.

Da er det viktig å huske på at alle lånekunder behandles individuelt. Det betyr at selv om noen har fått et bra tilbud på caravanlån et sted, så er det ikke sikkert det er den beste banken for deg.

Tips: Se også vår artikkel om billån uten sikkerhet: billigeforbrukslån.no/billån/

Caravanlån til hele eller deler av kjøpet

Du kan finansiere deler av kjøpet av campingvogn med eller uten sikkerhet.

Når du skal finansiere et kjøp av en bobil eller campingvogn må du først finne ut hvor mye du trenger å låne. Sjekk hva prisen er på den caravanen du ønsker å kjøpe, og se nøye på hvor mye du klarer å betale uten lån. Kanskje du kan kutte ned på noen utgifter, eller kanskje du har annet utstyr som du kan selge unna?

Som med en del andre lån kan det være mulig å få en bedre rente dersom du ikke låner hele beløpet til bobilen eller campingvognen. Likevel er det også mulig å fullfinansiere kjøpet med lån.

Uansett, så må du beregne kostnaden av lånet som en del av investeringen i caravanen, og i de feriene du vil kunne nyte med den.

To typer caravanlån

Selv om ulike finansinstitusjoner presenterer mange forskjellige caravanlån, er det i hovedsak to typer lån du kan søke om når du skal låne til bobil eller campingvogn. Det er:

  • Lån med sikkerhet
  • Lån uten sikkerhet

Caravanlån med sikkerhet i bolig

Caravanlån med sikkerhet vil være den rimeligste måten å låne på. Men det fordrer at du eier fast eiendom som du kan stille som sikkerhet. For de fleste vil det være boligen de bor i. Men det kan også være en hytte eller annen eiendom.

Det som er viktig å huske på er at man ikke har anledning til å låne mer enn inntil 85 % av verdien på boligen, eller den faste eiendommen som stilles som garanti.

Dersom du har betalt ned alt, eller det meste, av boliglånet, er ikke det et problem. Hvis du i motsatt fall har nær fullt belånt bolig vil det være vanskeligere.

Før du dropper planen om lån med sikkerhet helt, bør du sjekke om verditaksten på boligen din er oppdatert. Hvis den ikke er det, kan du be om en ny. Kanskje har verdien økt, slik at du også har anledning til å låne mer.

Lån uten sikkerhet

caravan
Mange realiserer drømmen om caravan ved å ta opp et forbrukslån.

Hvis du ikke har anledning til å stille fast eiendom som sikkerhet, kan du søke om caravan uten sikkerhet. Det fine med et slikt lån er at alle kan søke om det.

Du trenger ikke å stille noe som sikkerhet. Banken vil imidlertid gjøre en kredittsjekk av deg, for å vurdere om de anser at du klarer å betale tilbake lånet.

Hvis du får lånet innvilget vil du i de fleste tilfeller får betalt ut lånet svært raskt, slik at du kan slå til på akkurat den caravanen du har siktet deg inn på.

Sett opp et budsjett for caravanlån

Før du gå i gang med å låne bør du imidlertid sette opp et budsjett. Det vil vise deg hva du har råd til å låne, og dermed hva slags caravan du har råd til.

Da må du føre opp alle inntekter, og alle utgifter. Du kan få hjelp med å lage budsjett ved å se på maler som finnes på internett, for eksempel hos BN Bank.

Når du vet hva du har råd til å betale i måneden kan du benytte lånekalkulator for å se hva et lån vil koste deg i måneden, og totalt. Månedskostnadene vil variere ettersom hvor lang nedbetalingstid du velger.

Jo kortere nedbetalingstid, jo høyere månedlige utgifter, men jo billigere blir lånet. Velger du en lang nedbetalingstid blir totalkostnaden høyere.

Tips: Sjekk også vår artikkel om hyttelån her.

Søk om lån til caravan mange steder

For å sikre at du finner det caravanlånet som er best for deg, må du sende søknaden til mange banker. Deretter sammenligner du tilbudene du får.

Da er det viktig at du:

  • Søker om samme beløp
  • Søker om samme nedbetalingstid
  • Sammenligner effektiv rente

Den effektive renten inkluderer alle kostnader ved lånet, og er derfor den reelle kostnaden.

Tips: Du kan enkelt sammenligne lån uten sikkerhet på vår forside.

Finn din drømme-caravan

Ta deg tid til å se deg godt om i markedet, så du er sikker på å finne din drømme-caravan.

Dersom man vurderer å kjøpe en brukt campingvogn eller bobil kan det være lurt å kikke på handelsplassen Finn.no. Den er svært mye brukt, og vil derfor kunne gi et godt bilde av prisnivået, og utbudet som finnes.

Er man på jakt etter ny caravan, kan man lete hos de ulike forhandlerne i Norge. En stor forhandler er Sør Caravan, som selger mange av de store og kjente caravan-merkene.

Oppsummert

  • Dersom du drømmer om å kjøpe bobil eller campingvogn, men ikke har tilstrekkelige midler, er det to måter å oppfylle drømmen på: caravanlån med sikkerhet og caravanlån uten sikkerhet
  • Uansett hvilket lån du velger, så er det viktig å først sette opp et budsjett med en realistisk nedbetalingsplan.
  • På den måten får du oversikt over egen privatøkonomi, og unngår å låne for mye. Da kan du dra av gårde på drømmeferien, uten å bekymre deg over økonomien når du kommer hjem.