Caravanlån: Lån til kjøp av campingvogn eller bobil

Velg lånebeløp: 123
Velg nedbetalingstid: 123
Filtrer for:
Månedsbeløp
Eff.Rente
Utbetaling
Alder

Caravanlån leveres både med og uten krav til sikkerhet i kjøretøyet. Hva du velger vil påvirke kravet til forsikring, egenkapital og rentenivået du betaler.

Campingvogn og caravanlån med sikkerhet

Caravanlån leveres i to utgaver. Forskjellen ligger i hvorvidt banken krever pantesikkerhet eller ikke.

Lånet har mange likhetstrekk med både billån og båtlån.

Lån med sikkerhet innebærer at banken tar salgspant i kjøretøyet. Da er det banken som i realiteten eier kjøretøyet inntil du har betalt ned all gjelden din.

Disse lånene vil ha et lavere rentenivå (som regel mellom 5-7 prosent) ettersom banken pådrar seg lavere risiko for mislighold.

Samtidig vil det følge med en del krav relatert til bl.a. egenkapital og forsikring. Dette kan du lese mer om i et senere avsnitt.

Bilde av par som sitter ved campingvogn og ser på sjøen.

Lån til campingvogn/caravan uten sikkerhet leveres med renter ned mot 8% for de med høy kredittverdighet. Slike lån passer best for kjøp av billige og eldre campingvogner.

Hvilke krav stilles til caravanlån?

Kravet til egenkapital varierer fra bank til bank. Du vil premieres iht. hvor mye du legger inn av egen lomme.

Det vanlige er å legge inn 35% av kjøpesummen som egenkapital, enda noen banker krever et høyere innskudd.

Bankene krever vanligvis mellom 15 til 35% EK, basert på resultatet av kredittsjekken.

Forsikring er et annet viktig krav fra bankens side når du velger denne løsningen. Lånet er “sikret” med verdien til campingvognen, som igjen betyr at bankens lån er forsikret.

For caravaner som koster over 150 000 kroner vil du hos de fleste banker måtte kjøpe kaskoforsikring. Campingvogner er dekket av forsikringen til bilen, men det gjelder kun ved skade på andre.

Det vil koste deg fra 1 000 kroner og oppover hver måned. Med andre ord utgjør forsikringen en betydelig ekstrakostnad.

Etableringsgebyret for et lån til caravan/campingvogn er også høyere. Her er det nemlig ikke kun snakk om å etablere et gjeldsbrev mellom deg og banken.

Du må i tillegg betale for tinglysningen av bankens salgspant i kjøretøyet. Totalkostnaden for etablering av slike lån ligger vanligvis rundt 2 000 kroner. Altså det dobbelte av det som kreves for et lån uten sikkerhet.

Bilde av caravan.

Mange realiserer drømmen om caravan ved å ta opp et forbrukslån.

Lån uten sikkerhet til caravan

Lån uten sikkerhet krever derimot ikke salgspant i campingvognen/caravanen for at det skal utbetales. Disse lånene har et noe høyere rentenivå (oftest mellom 10-14 prosent), men leveres uten de samme strenge kravene til forsikring og egenkapital.

Noen ganger kan et slikt lån være den beste løsningen. Det kan f.eks være at du mangler tilstrekkelig egenkapital eller at banken ikke er villig til å ta pant i kjøretøyet.

Bankene vil som regel ikke være villige til å tilby et lån med sikkerhet i campingvogn eller caravan dersom kjøretøyet er mer enn 15 år gammelt.

Som med alt annet, finnes det også unntak fra denne regelen.

Her ser du noen utvalgte lån til caravan, med gode vilkår og lav rente.

Caravanlån fra Sambla

Denne låneagenten henter inn opptil 15 lånetilbud fra ulike banker.

Sambla er et svensk-norsk selskap som formidler søknader om lån uten sikkerhet på vegne av norske privatkunder. Èn søknad via Sambla sendes videre til 15 banker, som igjen konkurrerer om å få deg som kunde. Nedenfor finner du viktige tall knyttet til Sambla:

 • Lån 5 – 500 000 kroner uten krav til sikkerhet.
 • Effektiv rente begynner fra 7,50%.
 • Lånet kan nedbetales over 5 år.
 • Søker må ha fylt 18 år og ha en fast månedlig inntekt på minst 10 000 kr.

Lån til campingvogn via Santander

Logo Santander Bank

Lån til caravan/campingvogn mellom 10 000 og 70 000 kroner er gebyrfritt.

Santander Bank tilbyr lån til kjøp av campingvogn og caravan med svært gode vilkår.

Som den eneste banken i Norge kan Santander tilby et et lån uten gebyrer. Effektiv rente begynner så lavt som 8,20%.

Vilkårene har vi listet opp her:

 • Lån til kjøp av campingvogn mellom 10 000 og 70 000 kroner har ingen gebyrer.
 • For lån mellom 70 000 og 350 000 kroner tilkommer et etableringsgebyr på 950 kroner og termingebyr på 70 kroner.
 • Velg en nedbetalingstid fra 1 til 5 år.

For å søke om et lån hos Santander stilles det krav om at du har fylt 23 år. Du må samtidig ha en årlig inntekt på minst 200 000 kroner og ikke være registrert med betalingsanmerkninger.

Lån til bobil via Axo Finans

Axo finans er et godt alternativ om du trenger lån til campingvogn

Axo Finans er et annet alternativ for deg som søker finansiering av campingvogn og caravan.

De tilbyr et lån uten sikkerhet fra 5 000 til 500 000 kroner med inntil 15 års nedbetaling (de anbefaler at løpetiden ikke overstiger 5 år).

Megleren reklamerer med at de tilbyr en effektiv rente fra 6,81%. Til forskjell fra Santander krever Axo Finans et etableringsgebyr uavhengig av lånets størrelse.

Etableringskostnaden for et lån hos Axo Finans er 900 kr med et termingebyr på 40 kr. For å søke må du være fylt 23 år og ha minst 250 000 kroner i årlig inntekt.

Den mest fleksible løsningen

Med et usikret lån har du mer fleksibilitet om du f.eks. skulle ønske kjøpe tilleggsgjenstander til campingvognen.

Velger du å finansiere kjøpet med et usikret lån står du i prinsippet helt fritt til å velge både beløpsstørrelse og nedbetalingstid. Med god kredittverdighet vil banken også premiere deg med en lavere nominell rente.

Denne typen lån er langt mer fleksible da banken ikke legger seg bort i hvordan du disponerer pengene.

Det betyr f.eks at du kan finansiere hele kjøpet av campingvognen sammen med det tilleggsutstyret du måtte ønske.

Da snakker vi om slike gjenstander som fortelt, møbler og grill. I tillegg trenger du selvsagt ingen egenkapital, som du gjør på et sikret lån.

Andre muligheter for lån til bobil

I tillegg til lånetypene vi har sett på over, finnes det også noen andre muligheter. Caravanlån med sikkerhet i egen bolig er en relativt vanlig løsning blant norske kjøpere.

Med sikkerhet i egen bolig vil du oppnå et rentenivå som ligger en god del lavere enn et usikret lån.

Ulempen består av en høy etableringskostnad, da panterettsbrevet må endres hos myndighetene. Gebyrer og øvrige kostnader er derfor en viktig del av vurderingen ved finansiering av caravankjøp.

7 tips før du kjøper en campingvogn

Dersom du vil gå til innkjøp av en campingvogn, er det flere ting det er lurt å tenke på først. Både plass og pris er relevant i avgjørelsen, samt vognens størrelse i henhold til bil og førerkort. I denne artikkelen går vi gjennom syv punkt og tips til hjelp før du går til innkjøp av caravan.

1. Kjøpe brukt eller ny caravan?

Ny eller brukt campingvogn? Du kan gjøre et godt kjøp om du velger brukt, men sjekk den grundig før du bestemmer deg.

Noe av det første du må bestemme deg for er om du ønsker å kjøpe ny eller brukt campingvogn. Livssituasjon og økonomi er viktige faktorer her. Det kan lønne seg å vurdere og sammenligne begge alternativ før du tar et endelig valg.

Du kan finne mange flotte, brukte vogner til en god pris. Det er dog et par ting det er viktig å sjekke grundig, for å unngå ekstra reparasjonskostnader i ettertid.

 1. Se nøye etter fukt og råte
 2. Sjekk at alt fungerer som det skal – blant annet skal kjøleskap fungere både på gass og strøm
 3. Forsikre deg om at vognen ikke har noen form for lekkasje
 4. Sjekk at alle vinduer og dører er hele og godt forseglet
 5. Påse at tak og takluker er hele og uten sprekker

2. Ønsket bruksområde

Det er også viktig å tenke gjennom hva du vil bruke campingvognen til. Noen ønsker caravan for å nyte om sommeren på en campingplass, mens andre vil ha den til helårsbruk og kjøring. Det er derfor viktig å vurdere hvilke elementer som er nødvendige, som vinterisolasjon og varmeanlegg. Du må også tenke på hvilken planløsning du er ute etter, i henhold til ditt bruk av vognen. En stor familie på ferie trenger for eksempel en mer romslig vogn med flere soveplasser, enn et enslig par.

 • Tenk gjennom både nødvendig og tillatt plass og størrelse
 • Det er viktig å vurdere hva du vil bruke campingvognen til

3. Kobling og totalvekt

Før du kjøper campingvogn er det viktig å sjekke at proporsjonene mellom bil og vogn er riktige og forsikre deg om at den kobles riktig på bilen.

Noe av det viktigste når du skal gå til innkjøp av campingvogn, er å forsikre deg om at den kobles riktig på bilen, samt at proporsjonene mellom bil og vogn er riktige. Dersom du har liten bil, men ønsker en stor vogn, er det ikke alltid bilen klarer eller tillater vognens vekt. Statens vegvesen har en praktisk mobilapplikasjon, “Bil og Henger”, som gir opplysninger om hvilke tilhengere hver bil har lov å trekke. Dette kan sjekkes ved å fylle inn bilens registreringsnummer.

 • Førerkort klasse B for personbil tillater kjøring med totalvekt 3 500 kg
 • Førerkort klasse B96 øker tillatt totalvekt til 4 250 kg, for de med stor bil eller vogn

4. Nyttig tilbehør

Tilbehør er et annet tema å gjennomgå når du skal kjøpe campingvogn. Også her må du tenke på hva slags bruksområde du ønsker å gi din vogn. Dersom du ønsker en vogn til campingplass kan det være greit med et fast og romslig fortelt. Dersom du heller vil bruke den til reise, kan en markise være et bedre alternativ. Det er lurt å ha med enkle ting som blant annet egen vannslange og campingstoler. Du finner nesten alle typer tilbehør på Biltema, både til caravan og bobil, faste og reisende campere.

 • Finn riktig tilbehør for ditt bruksområde
 • Last vekten over akslingen for jevnere vekt

Et fast og romslig fortelt er et alternativ om du ønsker vognen stående på en campingplass.

5. Lån til campingvogn eller bobil

Dersom du har et stort ønske om å kjøpe campingvogn eller bobil, men kapitalen ikke strekker til, kan lån være et alternativ. Banker som DnB tilbyr et eget caravanlån med caravanen eller bobilen som eneste sikkerhet. Banken tilbyr med dette spesiallånet også Sikret Billån. Dette innebærer en betalingsforsikring som vil dekke lånets terminbeløp ved ulykker eller andre uforutsette livshendelser, som arbeidsledighet.

Dersom du ikke ønsker å ta campingvognen som sikkerhet, er det også mulig å søke om forbrukslån uten sikkerhet. Forbrukslån kan brukes til hva du ønsker, men vil ha høyere rente enn lån med sikkerhet.

6. Kontrakter og vognkort

Ved kjøp av ny eller brukt campingvogn eller bobil er det viktig å ha kontraktene i orden. Bruk alltid en godkjent kontrakt, og påse at vognkortet og reell vekt stemmer overens. Forsikre deg også om at alle servicer er gjennomført og dokumentert. Kjøp kun hos seriøse forhandlere og bli enig om oppgjørsmåte for eventuelle heftelser.

Campingvogner behøver ikke EU-godkjenning, men både bremser, hjullagre og gasstest skal kontrolleres årlig og dokumenteres i vognens servicehefte. Dersom du kjøper en brukt caravan er det viktig å be om alle vognens dokumenter, samt instruksjonsbok.

7. Campingvogn med campingplass

Om du går til innkjøp av en brukt campingvogn for å ligge på campingplass, kan campingplassen ofte følge med i kjøpet. I dette tilfellet er det viktig å bli enige om en skriftlig plasskontrakt med gode vilkår også for den som leier. Det er viktig å lese nøye gjennom plassleievilkårene. Dersom vognen skal ligge på campingplass er det mange som foretrekker en litt større og mer romslig campingvogn. Vær obs på at som reisende eller fast camper, er felles fartsgrense med caravan i Norge maksimalt 80 kilometer i timen.

Skal vognen ligge fast på en campingplass er det viktig å bli enige om en skriftlig plasskontrakt med gode vilkår også til deg som leier.

Meny