Lån til depositum

Mangler du penger til å betale depositumet til boligen du skal leie? Et depositumslån kan være en smart løsning. Her får du en komplett oversikt over lån til depositum.

Hva er depositum?

Du har funnet drømmeleiligheten. Den koster kanskje 15 000 i måneden, og huseier vil ha tre måneders depositum. Dere er flere interesserte, du må bestemme deg raskt, men mangler penger til å betale depositumet på 50 000 kroner. Da kan lån til depositum være løsningen for deg.

Når du skal leie en bolig, vil huseier som regel ha en garanti. Dette gjøres i form av et depositum. Pengene som settes på en egen, sperret konto fram til du flytter ut. Kontoen oppretter huseier og leieboer sammen. Med disse pengene har huseier en garanti for å få dekket eventuelle skader eller mangler som ikke gjøres opp av husleier.

Du kan søke om lån til depositum både med og uten sikkerhet.  

Husk: Utleier kan aldri ta mer enn seks måneders husleie i depositum. Det skal også opprettes en sperret konto. I Husleieloven kan du lese mer.

Depositumslån uten sikkerhet

Du kan få penger til å betale depositumet ditt ved å søke om lån til depositum uten sikkerhet. Dette er et forbrukslån, hvor du ikke stiller med pant i bolig, bil eller annen sikkerhet i form av kausjonist. Forskjellen fra et vanlig forbrukslån er at du her har en spesifikk hensikt med pengene.

Hos BNbank kan du finne mer informasjon om depositumslån.

Det kan være smart å opplyse banken om at pengene skal brukes til depositum, for da øker sjansen for at du får innvilget lånet. Et depositumslån vil også låses til nettopp dette formålet, og kan derfor ikke brukes til andre ting. Dette regnes som en slags sikkerhet for banken.

Om du mangler penger til depositum til leie av bolig, kan du søke om lån til depositum uten sikkerhet. Dette lånet har høyere rente enn lån til depositum med sikkerhet.

Et godt råd er å betale ned lånet så raskt du kan. Da vil depositumspengene være dine når de frigjøres, og du vil ha mer penger til egenkapital eller til sparing.

Et lån til depositum uten sikkerhet har høyere rente enn et lån med sikkerhet. Ingen egenkapital trengs for å få innvilget lånet. Hvor mye penger du kan få, avhenger av banken som du tar opp lån hos.

Video som forklarer depositumskonto

Betalingsanmerkninger og inkassogjeld

Når du søker om lån til depositum, med eller uten sikkerhet, vil banken foreta en kredittvurdering av deg. Her regnes det ut en kredittscore ut fra din økonomi. Inkassogjeld og betalingsanmerkninger vil påvirke kredittscoren negativt.

Egentlig kan kredittvurderingen kalles en risikovurdering. Om du har en dårlig kredittscore, vil banken kunne vurdere at det vil være stor risiko for at de ikke får tilbake pengene du låner. Da vil du mest sannsynlig få avslag på søknaden.

Kredittscoren vil også påvirke hvor mye penger du kan få i lån. Rentesatsen på lånet avhenger også av kredittscoren din.

Har du utestående gjeld, vil det alltid være lurt å prioritere å betale ned disse lånene før du søker, i hvert fall om summen er høy.

Depositumslån med sikkerhet

Hvis du har dårlig kredittscore, kan du søke om depositumslån med sikkerhet. Sikkerhet kan stilles på flere måter, og dette kan være avgjørende for hvor mye penger du får, og for hvilken rente banken tilbyr deg. Lånet ditt kan bli billigere om du har større verdi i sikkerheten.

Du kan for eksempel stille med sikkerhet i boligen din. Slik har banken en garanti for at de får pengene sine om du ikke skulle greie å betale ned lånet. Bilen kan også stilles som sikkerhet, men denne gir ikke like gode lånevilkår som pant i bolig.

Foruten pant i bolig eller bil, kan du få stille med sikkerhet i form av en kausjonist. Dette er en person som kan garantere for en del av lånet. Du kan lese mer om kausjonistordningen hos Danske Bank.

Tips: Se også artikkelen om forbrukslån med medsøker.

Det kan være vanskeligere å få depositumslån om du har betalingsanmerkninger, men du kan fortsatt få depositumslån med sikkerhet.

Renter og vilkår ved lån til depositum

Ulike banker vil tilby ulike vilkår, og derfor er det gunstig å søke lån hos flere banker. Da kan du sammenligne tilbudene du får, og slik finne lånet med de beste vilkårene. Vi råder deg til å undersøke både vilkår, gebyrer, omdømme og renter.

De fleste banker har oppstartsgebyr på forbrukslån, men mange banker tilbyr lån til depositum uten dette gebyret. Dette bør du sjekke opp før du bestemmer deg.

Rentene varierer også fra bank til bank. Husk at den nominelle renten kun viser til renten på lånet. Den effektive renten gir deg svar på den totale kostnaden, inkludert gebyrer.

Eksempler på depositumslån

LånesumNedbetalingstidEffektiv renteKostnadTotal
Bank Norwegian70 0005 år13,75%25 461 kr.95 461 kr.
Ikano Bank30 0005 år21,50%15 969 kr.45 989 kr.

Slik søker du om lån til depositum

Det er enkelt å søke om lån til depositum. Lånet søker du om via bankens nettsider.
Du trenger:

 • BankID: Du trenger BankID for å verifisere at du er deg. BankID-appen fungerer slik at du må skrive inn et personlig passord, og så er alt klart. Dette er enkelt og trygt å bruke.
 • Opplysninger om inntekt og gjeld: For at du skal kunne søke, må du ha oversikt over egen økonomi. I søknaden kreves det opplysninger om hvor mye du tjener, faste utgifter og hvor mye gjeld du har. Dette kan du enkelt sjekke opp selv hos Gjeldsregisteret.
 • Lånesum: Hvor mye trenger du å låne? Husk at pengene blir låst til depositumskonto, så det har ingen hensikt å låne mer.
Det er flere fordeler med å søke om lån til depositum. Slik slipper du å betale hele summen ved inngåelse av leiekontrakt, og du kan raskt få penger på konto.

Fordeler med lån til depositum

 • Du slipper å betale hele summen med én gang
 • Du kan få nok penger til å leie boligen du har lyst til å leie
 • Du kan låne uten sikkerhet
 • Du kan få lån med sikkerhet, selv om du har betalingsanmerkninger og dårlig kredittscore
 • Du får raskt penger på konto

Oppsummering

 1. Depositum er ofte tre måneders leie, og skal aldri overskride seks måneder.
 2. Om du mangler penger til å dekke hele beløpet, kan du ta opp lån til depositum uten sikkerhet. Da vil du ha pengene raskt på konto.
 3. Eventuelle betalingsanmerkninger kan påvirke utfallet av søknaden, lånebeløp og rentekostnader på lånet. Du kan likevel søke om lån til depositum med sikkerhet i form av pant i bil, bolig eller en kausjonist.
 4. Det er enkelt og trygt å søke om lån til depositum.