Lån til vannscooter

Det er populært å farte rundt på sjøen i vannscooter om sommeren. Vi forteller deg om ulike typer av lån til vannscooter, og hva du bør tenke på før du kjøper dette fritidsfartøyet.

Generelt om lån til vannscooter 

Skal du kjøpe helt ny vannscooter, koster de tilgjengelige modellene som selges i Norge gjerne et sted mellom kr. 100.000,-  og kr. 260.000,-. Det finnes også mange flotte brukte vannscootere på Finn.no til en rimeligere pris.

Uansett om du ønsker ny eller brukt vannscooter, så kan det for mange være vanskelig å betale kjøretøyet kontant. Dersom du er på utkikk etter et lån til vannscooter, har du hovedsaklig to alternativer.

  1. Ta opp et pantelån
  2. Søke om et lån uten sikkerhet

1. Pantelån til vannscooter

Et pantelån er det samme som et lån med sikkerhet. Du må altså kunne stille bolig, hytte, bil eller lignende som sikkerhet for lånet. Dette reduserer risikoen banken tar for å låne ut penger til deg, noe som gir deg gunstige lånevilkår.

Tar du opp et lån til vannscooter med sikkerhet i egen bolig, vil du få lang nedbetalingstid, da boliglån vanligvis har en løpetid på 20-30 år.

Et vannscooterlån med pant i bolig kan være førstevalget for de som ønsker lavest mulig rente på lånet. Hvor mye du kan låne til vannscooter vil imidlertid være avhengig av pantets verdi. Ikke alle har mulighet eller ønsker å ta opp et lån med sikkerhet til kjøp av vannscooter. Da vil det være mer aktuelt å søke om et lån uten sikkerhet.

Tips: Les også om lån til bedrift i denne artikkelen.

2. Lån uten sikkerhet til vannscooter

Et usikret lån kalles også for et forbrukslån. Du slipper å stille noen form for sikkerhet for lånet, og banken legger seg ikke opp i hva du skal bruke pengene til. Ønsker du denne finansieringsformen, vil et lån til vannscooter ha en maks nedbetalingstid på 5 år. 

Du må regne med en noe høyere rente på et forbrukslån enn på et pantelån, da bankene tar en større risiko ved denne lånetypen. Den effektive renten på et usikret lån til vannscooter fastsettes individuelt. Det betyr at din kredittverdighet er avgjørende for hvilken rente du vil få på lånet.

Forbrukslån har en maks lånesum på kr. 600.000,-. Du har derfor mulighet til å få fullfinansiert vannscooteren du ønsker å kjøpe.

Siden et usikret lån til vannscooter ikke har noen panteheftelser, slipper du å bekymre deg for at banken kan tvangsselge boligen din dersom du skulle få betalingsproblemer. Det er likevel viktig at du ikke påtar deg mer usikret gjeld enn du klarer å betjene.

Et forbrukslån har en oversiktlig nedbetalingsplan, og du kan dessuten betale ned hele eller deler av et lån til vannscooter når du selv ønsker det. På denne måten vil du kunne kvitte deg med gjelden raskere og redusere de totale lånekostnadene.

For å oppnå de beste betingelsene på et forbrukslån til vannscooter, bør du sammenligne lånetilbud fra minst 3 banker før du undertegner en låneavtale. Det er også svært fordelaktig å benytte en låneagent for å oppnå lavere rente på et usikret lån.

Et forbrukslån til vannscooter har en nedbetalingstid på 1 – 5 år. Du vil kunne spare mange penger på gjøre ekstra innbetalinger på forbrukslånet når økonomien din tillater det.

Viktig å vite før du tar opp et lån til vannscooter 

Det første du må gjøre når du planlegger å kjøpe vannscooter er å sjekke om din bostedskommune har noen restriksjoner for bruk av denne typen fritidsfartøy. Kommunene kan selv fastsette egne bestemmelser, særlig når det gjelder følgende forhold:

  • Avstand fra bade- og rekreasjonsområder
  • Lokale fartsbestemmelser
  • Egne sjøområder der det skal tas hensyn til natur, sikkerhet, næring eller støy

Utover de lokale bestemmelsene skal de nasjonale reglene følges. Dette kan du lese mer om nedenfor.

Regjeringen: – Regler for bruk av vannscooter

Husk at du er pliktig til å bruke flytevest ved bruk av vannscooter. Du må også avpasse farten etter forholdene.

Valg av vannscooter

En vannscooter er et fritidsfartøy som er beregnet for 1 – 3 personer. Den drives av et vannjetaggregat, og skroget fremstilles i plast eller glassfiber. Det finnes flere ulike modeller av vannscootere på markedet, og det mest populære merket i dag er Sea-Doo.

En vannscooter er relativt enkel å kjøre, og de fleste er stabile i vannet, selv i litt urolig sjø.

Når du har funnet din ideelle vannscooter må du vurdere om du har behov for en flytedokk eller annet ekstrautstyr. Du bør også planlegge hvor du skal lagre vannscooteren vinterstid, slik at den holder seg like fin sesong etter sesong.

Tips: Les også om caravanlån i denne artikkelen.

Oppsummering

  • Et usikret lån til vannscooter er et godt alternativ til et pantelån
  • Å sammenligne forbrukslån til vannscooter fra flere banker vil kunne gi deg bedre lånevilkår
  • Husk å sjekk de lokale bestemmelsene for bruk av vannscooter i din kommune