Privatlån

Hvis du ønsker å ta opp et lån som du selv kan velge hva du skal bruke til, kan et privatlån være det du er på jakt etter. Her forklarer vi hva det er, og hvilke vilkår som gjelder for den type lån.

Dette er privatlån

Et privatlån er et lån som kan tas opp uten at det stilles sikkerhet. Det er opp til låntakeren å bestemme hva lånet skal brukes til, enten det er ferie, oppussing eller kjøp av kapitalvarer.

På den måten har privatlån de samme betingelsene som forbrukslån, og disse to begrepene brukes ofte om hverandre. Først og fremst er likheten at begge kan søkes om uten å stille sikkerhet. Det gjør at i prinsippet kan alle søke om slike lån.

Slik søker du om privatlån

Du kan enkelt søke om privatlån på internett. Det finnes en rekke banker og finansinstitusjoner som tilbyr slike lån. Samtidig kan du også søke om privatlån gjennom såkalte lånemeglere, som for eksempel Uno Finans. Det er rådgivere som sender søknaden din til en rekke ulike banker.

Fordelen med å benytte lånemeglere er at du trenger å fylle ut kun en søknad. Deretter sender lånemeglerne søknaden din til alle bankene de samarbeider med.

Uansett om du søker direkte til banker, eller via lånemeglere, så er det kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån.

Du forplikter deg ikke til noe før du har valgt ut et lån, og aksepterer det. Da inngår du avtale enkelt, via BankID på mobil eller BankID-appen.

Når du skal fylle ut en søknad om lån på nett, må du ha riktig informasjon tilgjengelig. Du må på forhånd skaffe deg oversikt over dine utgifter og inntekter. Det beste er å sette opp et fullstendig budsjett. Da ser du lett hvor mye du kan ha råd til å betale i månedlige terminer. Du finner mange maler til budsjett på nettet, for eksempel hos BN Bank.

Det er enkelt og raskt å søke om privatlån på nettet. Du må bare sørge for å ha riktig informasjon tilgjengelig, som opplysninger om dine utgifter og inntekter.

Nedbetalingstiden på privatlånet

Når du søker om privatlån, skal du samtidig fylle inn hvor lang nedbetalingstid du ønsker å ha på lånet.

Da er det lurt å huske på at jo raskere du betaler ned lånet, jo rimeligere blir det. Det er fordi du da har den rentebærende gjelden over kortere tid.

Samtidig er det viktig å sette opp en realistisk nedbetalingstid. Jo lengre nedbetalingstid man har, jo lavere blir de månedlige terminbeløpene man må betale. For å finne hva som er passe beløp for deg, bør du sjekke budsjettet ditt, og i tillegg legge inn et visst slingringsmonn for å ta høyde for uforutsette utgifter.

Husk på at du kan alltid betale inn ekstra på lånet, dersom du noen måneder ser at du får bedre råd enn du hadde regnet med.

Bruk privatlånet til det du vil

En viktig fordel med privatlån er at du kan bruke det til akkurat det du vil. Dette skiller det fra en god del andre lån.

For eksempel må et boliglån brukes til å betale for kjøp av bolig. Det utbetales i forbindelse med kjøpet. Du kan ikke bestemme deg for at du ønsker å ta en ferie før du flytter, og bruke av boliglånet til å finansiere den. Hvis du ønsker å pusse opp boligen, må du søke om nytt lån for å gjøre det.

Når du søker om et privatlån, behøver du ikke oppgi hva du har tenkt å bruke pengene på i det hele tatt.

Det henger blant annet sammen med at et privatlån er et lån uten sikkerhet. Et boliglån gis med sikkerhet i en bolig. Da må det ikke overstige 85 prosent av boligverdien. Derfor er det direkte knyttet opp til den eiendommen, og verdien på den avgjør hvor mye du får lov å låne.

En viktig fordel med privatlån er at du kan benytte det til akkurat hva du vil. Du kan sågar ombestemme deg etter at du har fått det utbetalt. Det er fordi banken ikke krever sikkerhet i fast eiendom for lånet, i stedet gjør de en nøye vurdering av låntakers evne til å betale tilbake lånet.

Kredittscore er viktig ved privatlån

Med privatlån gjøres det kun vurdering av låntaker. Det vil si at banken innhenter opplysninger om låntakers betalingsevne og betalingshistorikk. Først og fremst gjøres det gjennom en kredittscore.

Kredittscoren tar hensyn til blant annet eksisterende gjeld, inntekt, alder og sivilstand. Det er kun godkjente kredittopplysningsforetak, som Defero, som har anledning til å innhente disse opplysningene i Norge. Du kan selv sjekke din egen kredittscore hos disse foretakene. Det er kostnadsfritt.

Hvis man har en høy kredittscore, vil det normalt ikke være vanskelig å få et privatlån. Jo høyere kredittscore man har, jo lavere rente kan man også forvente å bli tilbudt. Det er imidlertid viktig å være klar over at lån uten sikkerhet generelt har høyere rente enn lån med sikkerhet.

Dersom man har lav kredittscore, kan det i noen tilfeller være vanskeligere å få privatlån. Da bør man se på årsaken til at man har lav kredittscore.

Hvis det kommer av at man allerede har høy gjeld, bør man prioritere å betale tilbake gjeld. Dersom det kommer av betalingsanmerkninger, bør man ta kontakt med kreditor, og finne frem til en nedbetalingsordning som man kan klare. Åpne inkassosaker og betalingsanmerkninger gir i mange tilfeller automatisk avslag på vanlige privatlån.

Lesetips: Se også vår artikkel om forbrukslån med lav rente her: billigeforbrukslån.no/lån-lav-rente/

Alle låntakeres evne til å betale tilbake lånet skal vurderes individuelt. Derfor er kredittscoren viktig når man søker om privatlån. Hvis man har høy kredittscore, vil det vanligvis ikke være noe problem å få et privatlån.

Kan senere refinansieres

En annen fordel med privatlån er at alle kan søke om det, siden det ikke kreves at man eier eiendom å stille som sikkerhet.

Hvis man senere kjøper bolig, eller annen eiendom, har man likevel anledning til å refinansiere privatlånet. Siden et privatlån vanligvis har høyere rente enn et boliglån, vil det ofte kunne lønne seg.

Det er greit å huske på, hvis livssituasjonen endrer seg mens man holder på å betale ned privatlånet.

Oppsummert

Et privatlån er et lån uten sikkerhet. Det gjør at det vanligvis har høyere rente enn lån med sikkerhet, som for eksempel boliglån. Imidlertid har det andre fordeler, som:

  • Alle kan søke, fordi det ikke krever at man stiller eiendom som sikkerhet
  • Som regel rask avgjørelse
  • Kan brukes til hva man selv ønsker