Jeg trenger penger nå, men får ikke lån

Her går vi gjennom hva du selv kan gjøre for å øke sjansen for at søknaden din om å låne penger godkjennes.

Søk om å låne penger flere steder om du ikke får lån

Gjennom å søke flere steder vil du øke sjansen for at søknaden blir innvilget.

Ved å bruke en lånemegler vil du øke sjansen for å få innvilget et forbrukslån ettersom disse bankene innhenter tilbud fra flere banker samtidig.

En lånemegler kobler lånesøkere med potensielle långivere. Deres rolle er å forenkle og effektivisere lånesøknadsprosessen for låntakerne. Dette gjør de ved å samle inn informasjon om lånesøkerens økonomiske situasjon og preferanser, for deretter å sammenligne tilbud fra ulike långivere.

Fordelen med å bruke en lånemegler er at de har tilgang til et bredt nettverk av långivere, inkludert banker og finansinstitusjoner. Dette gir låntakeren muligheten til å motta tilbud fra flere ulike kilder, noe som øker sjansen for å finne det beste lånetilbudet med gunstige betingelser.

En anerkjent lånemegler vil også ha god innsikt i de ulike långivernes krav og vilkår, rentesatser, nedbetalingstider og lånebeløp. Dette gjør dem i stand til å veilede låntakeren i å velge det mest hensiktsmessige lånet for deres spesifikke behov og økonomiske situasjon.

I tillegg til å sammenligne tilbud fra ulike långivere, kan lånemegleren også hjelpe med å legge frem søknaden på en måte som øker sjansene for godkjenning. De har kunnskap om hva som skal til for å presentere en søknad på en måte som gir et positivt inntrykk hos långiveren.

Tre måter du kan forbedre sjansen når du trenger penger nå

1. Søk om å låne penger sammen med en medsøker

Medsøker er det samme som å bruk av kausjonist. Det øker sjansen for at lånet innvilges og vil ofte gi et bedre rentetilbud.

Hvis partneren din står oppført som medsøker vil det øke sannsynligheten for at banken sier ja.

Husk at dere begge da vil være ansvarlige for at lånet nedbetales, som igjen betyr at bankens tapsrisiko faller.

Når du søker forbrukslån er det også fullt mulig å legge til andre søkere.

2. Be om en lavere sum når du trenger penger

Søk om et beløp som du føler er realistisk, tatt i betraktning av din egen inntekt og gjeldssituasjon.

Eksempel: Det vil ikke være ideelt å søke om forbrukslån opptil 500 000 kroner dersom du kun tjener 300 000 kroner i året.

Velger du et lavere lånebeløp vil banken også føle seg mer komfortabel med å innvilge søknaden. Noen banker kan komme til å gi deg tilbud om et lavere beløp, men det gjelder slettes ikke alle.

3. Klipp kredittkortet ditt

I løpet av 2019 kom det et nytt regelverk. Nå heter det seg at all disponibel kreditt også skal regnes som lån.

Hvis du eier flere kredittkort, og vil redusere gjeldsgraden din, kan du enten kvitte deg med kort, eller redusere kredittrammen du har i kortene.

Forklart på en annen måte: Hvis du har en tilgjengelig låneramme på 50.000 kroner på kredittkortet ditt, så vil denne regnes som et lån, enda du ikke har brukt kreditten.

Hensikten er at bankene skal legge riktig gjeldsgrad til grunn når de kalkulerer disponibel inntekt og betalingsevne.

Les også denne artikkelen (NRK.no): Hva gjør du om du er desperat etter penger, men ikke lenger får lån?

Oppfyller du minimumkravene til et lån uten sikkerhet?

Selv om det lovmessig kan gis lån til alle som er myndige, har mange banker alderskrav som er høyere enn 18 år.

Det er flere kriterier du må oppfylle før søknaden din om finansiering vil innvilges. I listen nedenfor ser du noen av de vanligste begrensningene på hvem som får forbrukslån:

  • Aldersgrensen.
  • Minstekrav til årsinntekt.
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkning.
  • Krav om statsborgerskap eller en viss botid i Norge. Normalt er krav om botid i Norge tre år.

I hovedsak vil det være vanskeligere å få forbrukslån hvis du er ung. Hos noen banker kan du få lån fra en alder av 18 år, mens andre långivere krever at du har fylt minst 25 år.

Les også: Finn beste forbrukslån uten sikkerhet

Søk om en realistisk sum

Bankene stiller også forskjellige krav til inntekt. De er i hovedsak opptatt av at du tjener nok penger til å kunne håndtere gjelden din uten problemer.

Hos de fleste långiverne ligger minstekravet et sted mellom 120.000 og 250.000 kr. Desto høyere inntekt du har, jo høyere sjanse er det for at banken sier ja.

Har du derimot mye annen gjeld fra før (f.eks kredittkort og smålån), vil banken sannsynligvis avslå søknaden din.

For deg som trenger penger, men ikke får låne

De fleste avslag på søknader om forbrukslån eller andre kreditter, skyldes at søkeren har en betalingsanmerkning.

Reglene for å få forbrukslån avhenger i stor grad av hvilken type finansiering du søker om. For andre typer lån (f.eks til bolig, bil eller båt) vil reglene være litt annerledes.

Du vil for eksempel ikke få lån dersom du har en betalingsanmerkning. Det eneste unntaket er Uno Finans.

En annen regel er at du ikke får låne penger uten sikkerhet dersom du har for høy gjeld.

Lesetips: Se også vår artikkel om å låne penger her.

Dersom du har økt inntekten din fra i fjor

Som en del av bankens kredittvurdering vil de laste ned de to siste skattemeldingene dine.

Dette det mulig å danne seg et bilde av privatøkonomien din og hvorvidt du vil kunne betjene lånet på en forsvarlig måte.

Men hva om du har økt inntektene siden fjoråret? Det er noe du absolutt burde opplyse om.

Du kan sende denne informasjonen til banken som et vedlegg. Det vil for eksempel kunne å holde å legge ved de siste 2 lønnsslippene dine for å bevise at inntekten har steget siden fjoråret.

Oppsummering

  • Søk om å låne penger flere steder: Å søke hos flere långivere øker sjansene for å få søknaden innvilget. Lånemeglere som Axo Finans og Uno Finans kan hjelpe ved å innhente tilbud fra flere banker samtidig.
  • Søk med medsøker: Å ha en medsøker, for eksempel en partner, kan øke sjansene for at lånet blir innvilget. Begge parter blir ansvarlige for tilbakebetalingen.
  • Søk om en realistisk sum: Det er lurt å søke om et beløp som er i samsvar med din egen inntekt og gjeldssituasjon. Å velge et lavere lånebeløp kan øke sjansene for innvilgelse.
  • Klipp kredittkortet: Nytt regelverk tilsier at all disponibel kreditt regnes som lån. Å redusere kredittrammen på kredittkortene kan hjelpe med å redusere gjeldsgraden og øke sjansene for lån.
  • Oppfyll minimumskravene: Bankene har ulike krav til alder, årsinntekt, betalingshistorikk og botid i Norge. Det er viktig å oppfylle disse kravene for å få innvilget et lån.
  • Informer om økt inntekt: Dersom inntektene har økt siden forrige skattemelding, bør dette informeres til banken som et vedlegg til lånesøknaden.