Refinansiering av gjeld uten sikkerhet

Høye månedlige utgifter som skyldes nedbetaling av gjeld, sliter ikke bare på pengeboka, men også på humøret og livskvaliteten. Veien til en bedre hverdag går ofte via det vi kaller for refinansiering. Dette er når du tar opp ny gjeld for å kvitte deg med den gamle. Målet er da at det nye lånet gir deg bedre betingelser, og dermed lavere totalkostnader.

Tenk på samme vis som med strømregningen

Ville du skiftet strømleverandør dersom du sparte 5 kroner per måned? Hva om du sparte 5 000 kroner? Det er åpenbart enklere å svare ”ja” på det siste spørsmålet. Forskjellene på rentekostnadene og eventuelle gebyrer er det som bestemmer om refinansiering er verdt innsatsen. Her igjen betyr også størrelsen på gjelda en god del. Å refinansiere små beløp er ikke nødvendigvis noe som får spesielt stor innvirkning, mens det tilsvarende for store beløp kan bli snakk om titusener av kroner i løpet av året.

Hva slags lån du får til refinansiering er også avgjørende. Rentebetingelsene på et sikret lån (der banken har pant i fast eiendom), er som regel betydelig lavere enn i et usikret lån. Lønnsomheten er noe hver enkelt må regne over, eventuelt ved hjelp av kalkulatorer som man finner hos noen av bankene, eller på nettsteder for privatøkonomiske spørsmål.

Sammenlign alle banker som tilbyr samling av lån.

Refinansiering av smålån og kreditter vil senke dine månedlige kostnader, samtidig som det gir deg full kontroll over økonomien

Hva kan refinansieres?

Alle former for gjeld kan refinansieres. Det de fleste kommer borti i denne sammenhengen, er når de fremforhandler bedre betingelser på et boliglån hos banken sin, eller flytter lånet til en annen bank. Selv om flyttekostnadene er høye, og renteforskjellene på boliglån fra bank til bank er lave, kan denne typen refinansiering gi store utslag.

Refinansiering av forbrukslån og gjeld fra kredittkort, er også blitt svært vanlig. Summene det er snakk om er normalt mye lavere her, sammenlignet med boliglån. Men, renteforskjellene er som regel av den betydelige sorten. Spesielt gjelder dette kredittgjeld, der effektive renter gjerne ligger mellom 20% og 30%. Har man gjeld fra slike kort, og sliter med å kvitte seg med den, vil det lønne seg å samle kredittene i for eksempel et forbrukslån. Rentebetingelsene på denne typen lån varierer, men den kan komme ned i rundt 8% effektivt, avhengig av hvor kredittverdig du er.

Bli kvitt gjeld fra avbetaling

Det er ikke bare gjeld fra kredittkort som er dyrt. Rentebetingelsene på avbetaling for diverse varer, spesielt elektronikk og hvitevarer, ligger også på et høyt nivå, og oftest langt over betingelsene på forbrukslån. Slike avbetalingsordninger er gjerne noe man inngår når det haster med å skaffe seg varene. En vaskemaskin som går i stykker, kan jo erstattes på dagen, selv om man ikke har pengene klare. Imidlertid blir denne vaskemaskinen på avbetaling, betydelig dyrere enn om den ble betalt kontant.

Slik gjeld kan også refinansieres. For de som har boliglån, kan slike lån ofte utvides, eller man kan søke om et rammelån for å innfri den dyre. De som ikke eier egen bolig må som regel benytte seg av forbrukslån når de vil refinansiere. Selv om denne lånetypen er dyrere enn boliglån, vil kostnadene normalt bli betydelig lavere enn kredittkjøpene.

Meny